Provjeren recept za savršene princes krofne: Desert koji budi uspomene iz djetinjstva

Savršene uz kafu ili čaj, princes krofne su klasični kolač koji uvijek oduševi!
recept veganske krofne zdravije za konzumiranje
(Krofne koje smo često jeli u djetinstvu-Foto: Ilustracija)

Princes krofne su omiljeni desert, ali mnogima ne uspijevaju iz prvog pokušaja. Razlog često leži u nestrpljenju i otvaranju pećnice tokom pečenja, što sprječava tijesto da dovoljno naraste za savršene krofne.

Iako tradicionalno sadrže žutu kremu, postoji mogućnost da ih prilagodite i napravite s čokoladnom kremom. Za izradu tijesta potrebni su sljedeći sastojci:

  • 150 g brašna
  • 4 jaja
  • 250 ml vode
  • 120 g margarina
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli

Za kremu će vam trebati:

  • 2 žumanca
  • 120 g margarina
  • 500 ml mlijeka
  • 5 kašika gustina
  • 250 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja

Savršene uz kafu ili čaj, princes krofne su klasični kolač koji uvijek oduševi!

Priprema:

U veću šerpu sipajte vodu, šećer, prstohvat soli i margarin narezan na kockice. Pustite da smjesa zavrije. Nakon što proključa, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto, bez grudvica. Ostavite smjesu da se ohladi.

Kada se tijesto ohladi, dodajte jedno po jedno jaje, miješajući nakon svakog dodavanja. Smjesu zatim prebacite u vrećicu za šlag i formirajte krofne na plehu prekrivenom papirom za pečenje, ostavljajući razmak između njih.

Pećnicu zagrijte na 200°C i pecite krofne 20 minuta. Nakon toga, smanjite temperaturu na 180°C i po potrebi pecite još 15 minuta.

Dok se krofne peku, pripremite kremu. Umutite žumanca i gustin s malo hladnog mlijeka, dok ostatak mlijeka zagrijavate s šećerom i vanilin šećerom. Kada smjesa proključa, dodajte mješavinu žumanaca i gustina, te miješajte dok se ne zgusne.

Ohladite kremu, zatim dodajte margarin sobne temperature i sve dobro izmiksajte. U drugoj posudi umutite slatko vrhnje u čvrst šlag. Kad su krofne gotove, prerežite ih na pola, napunite kremom i šlagom, te preklopite gornjom polovicom. Po želji, pospite šećerom u prahu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *