Naučnici su nedavno u novom istraživanju otkrili da jedan sastojak hrane, karotenoid fitoen, značajno produžuje život crva oblića (Caenorhabditis elegans) i smanjuje paralizu povezanu s Alzheimerovom bolešću.
Autori istraživanja objavljenog u časopisu Antioxidants ističu da planiraju provesti dodatna istraživanja koja bi utvrdila kakav bi potencijal taj sastojak mogao imati u prevenciji bolesti kod ljudi.
Istraživanja učinka prehrane
U posljednjih nekoliko godina naučnici su napravili značajan napredak u razumijevanju kako određeni prehrambeni spojevi mogu usporiti starenje i pomoći u prevenciji bolesti povezanih s dobi, uključujući Alzheimerovu bolest.
Novo istraživanje provedeno je u saradnji istraživača sa Univerziteta u Sevilli u Španiji i tima dr. Marine Ezcurre sa Univerziteta u Kentu u Velikoj Britaniji.
Istraživanje je pokazalo da fitoen koji se prirodno nalazi u brojnom povrću i voću može značajno produžiti životni vijek crva oblića Caenorhabditis elegans i smanjiti proteotoksične učinke amiloidnih plakova, ključnih u razvoju Alzheimerove bolesti.
Prema rezultatima istraživanja, koja je dio doktorske disertacije Ángeles Morón Ortiz, životni vijek nematoda u studiji povećan je između 10 posto i 18.6 posto.
Što je još važnije, istraživači su otkrili da je spoj doveo do smanjenja toksičnih učinaka amiloidnih plakova između 30 i 40 posto. Ovi rezultati ukazuju na to da bi fitoen mogao imati važnu ulogu u borbi protiv starenja i neurodegenerativnih bolesti.
Šta je fitoen?
Fitoen (phytoene) je međuprodukt u biosintezi karotenoida. Sinteza fitoena predstavlja prvu fazu u sintezi karotenoida u biljkama.
On se kroz hranu nakuplja u različitim ljudskim tkivima, uključujući jetru, pluća, dojku, prostatu, debelo crijevo i kožu. Poznato je da njegove nakupine u koži pružaju zaštititu kroz nekoliko mehanizama: djelovanjem kao apsorber UV zraka te kao antioksidans i protuupalno sredstvo.
Fitoen u svakodnevnoj prehrani
Tim profesora Antonija Jesúsa Meléndeza Martíneza sa Univerziteta u Sevilli već 15 godina proučava fitoen i druge karotenoide, s naglaskom na njihovu ulogu u zdravoj prehrani. Njihova istraživanja ukazuju na to da se fitoen može koristiti u održivoj proizvodnji hrane, čime bi se smanjio rizik od bolesti povezanih sa starenjem.
Fitoen se nalazi u mnogim svakodnevnim namirnicama kao što su paradajz, mrkva, marelice, crvena paprika i citrusi poput narandži i mandarina.
Stoga bi povećan unos ovih namirnica mogao imati važnu ulogu u prevenciji bolesti povezanih s dobi i zaštiti od neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove bolesti. (tl)