(Uvijek se nameće pitanje šta odabrati zdravo za večeru-Foto: Pexels.com)
Odabir zdrave večere koja doprinosi zdravlju srca može predstavljati izazov, posebno nakon napornog radnog dana kada želimo da se opustimo uz ukusan obrok. Međutim, ova opuštenost može donijeti i negativne posledice za srce.
Kardiolog dr. Alan Rozanski ističe da kvalitet večere značajno utiče na zdravlje srca. Obroci bogati rafinisanim ugljenim hidratima, šećerima i visoko prerađenim proteinima mogu povećati rizik od mnogih faktora povezanih s bolestima srca, uključujući visok krvni pritisak, povišen holesterol, gojaznost, insulinsku rezistenciju i hronične upale. Svi ovi faktori mogu oštetiti koronarne krvne sudove, što dodatno ugrožava srčano zdravlje.
Osim toga, konzumiranje nezdrave hrane kasno uveče može ometati san, što dodatno povećava rizik od srčanih oboljenja. Tipične večere u savremenom tempu života često se sastoje od proteina kao što su crveno meso, piletina, ćuretina ili riba. Iako neki od ovih proteina mogu biti korisni za srce, dr. Rozanski naglašava da treba izbegavati prerađeno meso.
Ovo uključuje suhomesnate proizvode, viršle, salame i kobasice, kao i prerađene mesne proizvode koje se smatraju zdravim, poput komercijalno pripremljene piletine, ćuretine i pečene govedine. Ovi proizvodi često sadrže visoke količine natrijuma, konzervansa kao što su nitrati i nitriti, kao i razne aditive koji poboljšavaju ukus i produžavaju rok trajanja.
Medicinska istraživanja dosledno pokazuju da visokoprerađeni mesni proizvodi povećavaju rizik od srčanih bolesti i određenih vrsta raka, poput raka debelog creva. Stoga, posvećenost zdravim večerama može značajno smanjiti rizik od srčanih oboljenja.