Prvo vatrogasno vozilo proizvedeno u BiH ide inostranom kupcu

Radnici u Živinicama prvobitno su pružali usluge evropskim firmama, ali od 2020. godine SU-AD izvozi samostalno.

(Sjajne vijesti za ovu firmu- Foto: Facebook)

Ova godina ostaće zapamćena po razornim požarima širom svijeta, ali i onima koji su pogodili nekoliko bosanskohercegovačkih planina. Kao rezultat toga, ulaganja u opremu za zaštitu od ovakvih katastrofa postaju prioritet u mnogim gradovima.

U ovom sektoru, Bosna i Hercegovina se može pohvaliti svojim proizvodima, kao što su vatrogasna vozila kompanije SU-AD iz Živinica. Prema riječima vlasnika Suada Bešlića, potražnja za vatrogasnim vozilima značajno je porasla.

„Potražnja je povećana, ali lokalne zajednice često imaju ograničene budžete. Pored restauracije starih, proizvodimo i nova vozila s modernom opremom, ali rijetko koja općina ili grad može izdvojiti skoro pola miliona maraka za novo vozilo“, kaže Bešlić.

Radnici u Živinicama prvobitno su pružali usluge evropskim firmama, ali od 2020. godine SU-AD izvozi samostalno.

„Od 2020. godine radimo isključivo naš proizvod. Do sada smo isporučili desetine vozila općinama, gradovima i privatnim firmama u BiH. Danas će jedno od tih vozila biti isporučeno Službi za zaštitu i spašavanje Herceg-Novog u Crnoj Gori, što je prvi izvoz van granica BiH“, naglašava Bešlić.

SU-AD je jedna od rijetkih kompanija u Evropi, pored njemačkog „Lentnera“, koja koristi ovaj napredni način proizvodnje prema visokim njemačkim standardima, te nudi 20-godišnju garanciju na svoja vatrogasna vozila.

Iza uspjeha ove kompanije stoji neobična životna priča vlasnika Suada Bešlića. On je 1994. godine, kao ranjenik iz BiH, evakuiran na liječenje u Njemačku. Tokom oporavka, radio je kao vozač, paralelno studirao, te postao prvi inovator u kompaniji „Lentner“ u blizini Minhena.

„Kad sam dostigao vrhunac, da, recimo, jednog vikenda novine pišu o Hasanu Salihamidžiću, a sljedećeg o meni, odlučio sam se vratiti.'Odoh da pomognem svojoj zemlji’.“

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *