Tuzlanski “Centar za kulturu” restaurirao šest umjetničkih djela

Cilj Centra za kulturu je nastaviti s ovim aktivnostima u budućnosti, osiguravajući kontinuiranu zaštitu umjetničkih radova. Restauraciju je izveo magistar umjetnosti, Sanjin Lugić.

(Jedna od restauriranih slika-Foto: Facebook)

U 2024. godini, JU “Centar za kulturu” Tuzla uspješno je realizirala drugi dio projekta “Restauracija, konzervacija i promocija umjetničkog fundusa”. Projekat je finansiran od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog projekta je bio osigurati restauraciju i konzervaciju umjetničkih djela kroz sanaciju oštećenja na slikama, stabilizaciju materijala i usporavanje njihovog propadanja. Projekat je također imao za cilj podizanje svijesti o značaju očuvanja umjetnosti i kulturnog naslijeđa, osiguravajući dugoročno čuvanje i izlaganje djela renomiranih bosanskohercegovačkih umjetnika.

Konzervatorsko-restauratorski postupci su primijenjeni na šest slika iz fundusa Međunarodne galerije portreta, a izbor djela su izvršili kustosi Amra Ćebić i Samir Sufi. U okviru projekta, saradnica Milica Bilanović održala je prezentaciju u kojoj su prikazani procesi i rezultati restauracije. Posjetioci su imali priliku upoznati se s osnovama konzervacije i pogledati restaurisana djela.

Cilj Centra za kulturu je nastaviti s ovim aktivnostima u budućnosti, osiguravajući kontinuiranu zaštitu umjetničkih radova. Restauraciju je izveo magistar umjetnosti, Sanjin Lugić.

Restaurirana djela uključuju:

  • Ismet Mujezinović: “Portret Meše i Darke”
  • Ismet Mujezinović: “Autoportret sa spomenicom”
  • Ismet Mujezinović: “Fašistička zvjerstva”
  • Mensur Dervišević: “Navijač Slobode”
  • Hakija Kulenović: “Sutjeska u kanjonu”
  • Petar Tiješić: “Mrtva priroda”
Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *