Husić: Nepoznate osobe pokušavaju otuđiti imovinu rudnika Kreka, ugroženi radnici

On je naglasio da je jutros rukovodstvo rudnika o tom događaju od sinoć upoznalo nadležne kantonalne institucije i Policijsku upravu Lukavac
sinan husic napadi imovina povrsinski kop sikulje napadi na radnike i vatrenim oruzjem
(Husić je kazao da je o ovim incidentima upoznata i policija – Foto: Arhiva)

U proteklih nekoliko dana učestala je pojava da nepoznate osobe koje u pokušaju da otuđe imovinu rudnika uglja Kreka u Tuzli, fizički ugrožavaju radnike pogona Šikulje u Lukavcu. Sinoć otprilike u 19 sati, po izjavama radnika pogona Šikulje, od trećih osoba se prilikom ugrožavanja sigurnosti radnika koristilo i vatreno oružje – potvrdio je za faktor predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić. 

On je naglasio da je jutros rukovodstvo rudnika o tom događaju od sinoć upoznalo nadležne kantonalne institucije i Policijsku upravu Lukavac.

Mi smo uputili s nivoa granskog sindikata akt prema generalnom direktoru Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i direktoru rudnika uglja Kreka u Tuzli da se u skladu sa svojim nadležnostima obrate federalnim i kantonalnim institucijama. Mi zahtijevamo provođenje svih mjera i radnji koje će osigurati sigurne uvjete za rad radnicima pogona Šikulje u Lukavcu, kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti radnika koji se, izvršavajući svoje radne zadatke, suočavaju s tim trećim osobama koje vrše učestale pokušaje u proteklih nekoliko dana otuđivanja imovine rudnika uglja Kreka u Tuzli – kazao je Husić.

Pogon Šikulje u Lukavcu trenutno ne radi, rudari najavljuju štrajk zbog nesiguirnosti. Navodno je sinoć nepoznata osoba pucala na rudare.

Na terenu su službenici Policijske uprave Lukavac i vrši se uviđaj, tako da očekujemo danas da će se stanje po tom pitanju stabilizirati – kazao je Husić.

Naglasio je da Savez sindikata radnika rudnika Federacije BiH očekuje da se tom problemu u narednim danima posveti pažnja i traži da država zaštiti radnike u jednoj od kompanija da izvršavaju radne zadatke, te da apsolutno ni ujednom trenutnku ne budu ugroženi od onih koji krše zakone ove države. 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *