Sinoć u ‘Kaleidoskopu’ održana debata kandidata za gradonačelnika Tuzle (Foto)

svima bilo jasno da su se u GU, GV i SDP-u potrudili da 'rezervišu' najmanje dvije trećine sale kako bi njihov kandidat imao osiguranu potporu, a protivkandidati - dobacivanja!
(Debata: voditeljica Ena Branković, Derviš Čičko (SBiH) i Zijad Lugavić (SDP) – Foto: SB)

Koja rješenja će kandidati ponuditi za goruća pitanja u našem gradu? – bilo je osnovno pitanje sinoćnje predizborne debate u kinu ‘Kaleidoskop’ u Tuzli, koji je organizovao Omladinski pokret ‘Revolt’ (voditeljica Ena Branković), a na kojoj su sudjelovali kandidati za gradonačelnika Tuzle: Derviš Čičko (Stranka za BiH Tuzla), Zijad Lugavić (SDP – aktuelni gradonačelnik) i Zoran Blagojević (SDA), dok se kandidat SNSD-a, Tihomir Mihajlović, kao i nedavno na debati u hotelu ‘Salis’ – nije pojavio.

Javna debata je imala za cilj predstavljanje kandidata za Gradonačelnika na lokalnim izborima 2024. godine i njihovih planova i ideja.

Kandidati su imali priliku predstaviti sebe, svoj plan i program kroz šest tematskih cjelina o kojima se razgovaralo: zagadjenost zraka, zdravstvena zaštita građana, gradska infrastruktura, održivi izvori energije, razvoj industrije, spriječavanje odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Solidno je organizirano, ali bio je to, u stvari, skup radnika Gradske uprave i aktivista SDP-a koji su organizovano dobacivali ‘protivnicima’ njihovog kandidata. Bilo je zabavno, a svako je čuo ono što je želio čuti. Vidi se, međutim, da je nervoza u SDP-u ozbiljna – rekao je poslije debate Derviš Čičko, nestranački kandidat za gradonačelnika Stranke za BiH Tuzla.

Dodao je i dio koji je, u stvari, bio sukus njegove diskusije:

Bez obzira na galamu i ovu potpuno navijački dirigiranu predstavu, neće prestati postojati predočene činjenice o dubioznoj ukupnosti dramatičnog razvojno-ekonomskog zaostajanja, nepotizma i korupcionaštva u našem gradu. Možete misliti da je to i dobro, to je vaše pravo. Ali, teško je zanemariti posljedično ono najgore, a to je poražavajuća depopulacija Tuzle. Tojest, Tuzla je u TK na osmom mjestu po broju osnovnoškolaca na hiljadu stanovnika. Mladi svijet masovno odlazi i ne vraća se, pošto nemaju više vremena da dočekaju “ostvarenje” novih laži i obmana. Stvari se moraju promijeniti, to je jasno, ali Tuzlaci će o tome odlučiti.

U najavi skupa organizatori su naveli: “Napominjemo da je važno da na dogadjaj ne nosite bilo kakva stranačka obilježja niti transparente i plakate koji promoviraju bilo kojeg kandidata”, što je ispoštovano, ali je svima bilo jasno da su se u GU, GV i SDP-u potrudili da ‘rezervišu’ najmanje dvije trećine sale kako bi njihov kandidat imao osiguranu potporu, a protivkandidati – dobacivanja!

U suštini, ništa novo nije rečeno što se tokom predizborne kampanje već nije čulo. (tl – Foto. SB)

Podijeli

One comment

  1. Hm, gledam fotografije kad ono sve sto je zapisleno preko vladajuce partije u Tz. Iz opstine, komunalca, saobracaj i komunikacije i jos poneko zalutao.
    Red je da se trznemo

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *