U raljama kriminala: ‘Junuzović kopex’ ili ‘Kreka tajkun’!

Zadnja sramota, koja je na svjetlo dana izašla iz nekad „čađave mehane“, sve dok ovog ljeta na čelo Tužilaštva nije došao mr. Vedran Alidžanović, koji je započeo provjetravanje mehane, nosi pečat Transparent internešela iz Sarajeva
Tuzilastvo TK, zgrada, optuznice
(Kantonalno tužilaštvo Tuzla: Pojedini tužioci narušavaju ugled pravosuđa – Foto: Arhiva)

 „Ako kradete u interesu svoje firme, onda zakon ne važi!“- dugogodišnja je sintagma kojom je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, pod ravnateljstvom Tomislava Ljubića i desnih mu ruku, Dalibora Bingasa, Dražena Milićevića i Ćazima Serhatlića, vodilo istrage i podizalo optužnice u kojima nije postojalo biće krivičnog djela, a očigledni i dokazani kriminal opraštalo ili ga proglašavalo pogodnim! Za koga? Za optuženog, za njih ili za još ponekog.

Zadnja sramota, koja je na svjetlo dana izašla iz nekad „čađave mehane“, sve dok ovog ljeta na čelo Tužilaštva nije došao mr. Vedran Alidžanović, koji je započeo provjetravanje mehane, nosi pečat Transparent internešela iz Sarajeva (TI).

Dogovor a ne zakon

Naime, bruka i sramota je odluka tužioca Ćazima Serhatlića da obustavi istragu protiv lukavačke firme ‘Junuzović kopeks’, u vlasništvu tajkuna Amira Junuzovića koji je sa Rudnicima uglja „Kreka“ postigao, mimo zakona o javnim nabavkama, u zadnju deceniju više od 100 ugovora većim od 63 miliona maraka. Riječ je o prevozu otkrivke, iznajmljivanju mašina i prodaji nafte i naftnih derivata.

Transparent internešel je još 2019. godine podnio krivične prijave protiv rukovodilaca „Kreke“ za potpisivanje direktnih ugovora sa povlaštenim ugovaračem umjesto da to obavlja na način Zakona o javnim nabavkama. Nisu dobili nikakav odgovor, ali jesu na krivičnu prijavu podnešenu 2022. godine kojom su tvrdili da je učinjeno krivično djelo potpisivanjem direktnog  sporazuma između „Kreke“ i ‘Junuzović kopexa’ vrijednog 950.000 maraka. Prošle godine su dobili odgovor Tužilaštva da se istraga obustavlja!

-Evidentno da su osumnjičeni postupali suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i Pravilnika o javnim nabavkama, ali da to njihovo postupanje nije bilo suprotno interesima službe, pa upravo iz ovog razloga, iako su ispunjena sva druga zakonska obilježja krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zbog odsustva umišljaja usmjerenog na pribavljanje koristi drugome te činjenice da na takav način nisu postupali suprotno interesima službe nego obrnuto u interesu Rudnika Kreka, to nisu u potpunosti ispunjenja sva bitnija obilježja navedenog krivičnog djela, te je i odlučeno da djelo koje su počinili osumnjičeni nije krivično djelo, navodi se u tužilačkoj odluci. 

Kantonalno tuzilastvo_Cazim Serhatlic_hapsenje_ Rudnik Soli

(Nevjerovatno je da je i pored brojnih gafova Ćazim Serhatlić (desno) kandidat za federalnog USKOK-a – Foto: Arhiva)

Dakle, ovo je još jedna od niza prljavih odluka tužioca Ćazima Serhatlića, kako se priča, jednog od najbogatijih ljudi u pravosuđu. Na obustavu istrage protiv rukovodilaca “Kreke” i ‘Junuzović kopexa’ mogu reagovati glavni. Koilike će rupe nastati u federalnom i nadzornu ulogu. Dakle, nada zadnja umire.

INSTANT PRAVNIK

Zanimljivo je da je, bivši pozornik i instant pravnik instant-fakulteta, koji je iznikao i uvehnuo u tuzlanskoj Građevinskoj firmi ‘Tehnograd’, kandidat za šefa našeg USKOK-a. Treba imati bolesnu ambiciju, pomamiti se za takvo nešto. Sa stručne strane gledajući, Serhatlić je prvi u poslijeratnoj državi podigao političku optužnicu u slučaju “15.maj” kojom je optuženi mr. Enver Bijedić pravosnažno oslobođen, jer nije bilo ni jednog elementa krivičnog djela. Takođe, prvostepenom presudom je oslobođeno devet optuženih u političkom procesu ‘Rudnik soli Tuzla’.

Kada je riječ o drugim slučajevima u kojima je Serhatlić  bio tužilac, onda su stvari još pogubnije za društvo. Kao favorit SDP-a, zadao je goleme brige i Nerminu Nikšiću. Naime, uskoro će arbitraža u Beču povodom tužbe Pramoda Mitala, većinskog vlasnika GIKIL-a u Lukavcu koji traži odštetetu  od pola milijarde maraka, jer je Serhatlić svojim odlukama tome dao zaslužen doprinos.

O moralnom posrnuću tužioca Serhatlića govore i četiri tužbe za klevetu protiv potpisnika ovih redova i portala TuzlaLIVE. U toku sudskog procesa je odustao od klevete da sam netačno napisao kako je nezakonito, a kako bi drugačije, zaposlio suprugu i kćerku u dva javna preduzeća. Sudsko rješenje o odustajanju, u stvari, priznanje je da je nezakonito zaposlio suprugu u BH Telekomu Tuzla, a kćerku u JP Centralno grijanje Tuzla. (Piše: Ekrem AVDIĆ)
————————————————————-
(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *