Ne treba ti advokat: Istraga.ba objavila prepiske ‘osumnjičenog’ Admira Suljagića i postupajućeg tužioca Ćazima Serhatlića

tužilac Ćazim Serhatlić dogovarao je sa Admirom Suljagićem svoje postupanje u predmetu u kojem je Admir Suljagić – prijavljeni/osumnjičeni

(Suljagić i Serhatlić – mutne igre pod okriljem VSTV – Foto: Istraga.ba)

Sjećate li se slučaja “vlasnik pravosuđa”? To je onaj slučaj u kojem je glavna uloga pripala Admiru Suljagiću, direktoru Sekretarijata VSTV-a koji je biznismenima iz Gračanice obećavao imenovanja njihovih kadrova, predstavljajući se kao “vlasnik pravosuđa”. Sada imamo nastavak priče. Glavne uloge su Admir Suljagić i kantonalni tužilac iz Tuzle Ćazim Serhatlić kojeg SDP BiH, preko Jasmina Imamovića, pokušava instalirati na poziciju šefa takozvanog federalnog USKOK-a.

Ukratko, tužilac Ćazim Serhatlić dogovarao je sa Admirom Suljagićem svoje postupanje u predmetu u kojem je Admir Suljagić – prijavljeni/osumnjičeni.

Pozdrav. Jesi li odlučio kada da dam izjavu u SIPA? Imamo li okvirni datum, odnosno sedmicu?”, upitao je Admir Suljagić putem vibera tužioca Serhatlića koji je, nekoliko dana ranije, “formirao predmet” protiv Admira Suljagića zbog slučaja “vlasnik pravosuđa”.

Sad sam”, odgovorit će Suljagiću tužilac Serhatlić, “uradio dopis za SIPA-u i nisam postavio okvir nego rekao hitno pa neka te traže. Doduše, nisam naveo telefon, jer to i ne treba. Oni će se snaći”.

Trebam li advokata”, upitao je Suljagić.

Ne treba. Rekao sam kao svjedoka na ono o čemu smo pričali”, napisat će Serhatlić.

Ove prepiske pronađene su u telefonu direktora Sekretarijata VSTV-a Admira Suljagića tokom vještačenja njegovog telefona u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA.

Evo konteksta cijele priče.

Prije tačno godinu dana, u septembru 2023. godine Istraga je objavila prepiske direktora VSTV-a Admira Suljagića sa biznismenom iz Gračanice Dženanom Mujkićem koji je uhapšen u okviru akcije Rudnik.

“Admir S. – vlasnik pravosuđa”, pisalo je u poruci koju je 11. februara 2021. godine primio biznismen iz Gračanice Dženan Mujkić.

Sedam dana kasnije, Dženan Mujkić je, zajedno sa svojim ocem i tadašnjim državnim zastupnikom Enverom Bijedićem, uhapšen u okviru akcije Rudnik. Kada je Mujkićev telefon Tužilaštvo TK poslalo na vještačenje u njemu su pronađene brojne prepiske koje inkriminiraju vlasnika pravosuđa Admira Suljagića.

“Komunikacija u sistemu za presretanje označena rednim brojem 7263., realizovana dana 10.09.2020. godine u 14:46 sati. Dženan poziva sagovornika na broj 062/688-018 (u ranijim razgovorima identifikovan kao Faris, Dženanov sin) i Dženan govori da je Atif u Sarajevu sa Suljagić Admirom, da završi ono za profinog sina, te da je Atif ispričao Admiru sve oko Rudnika soli, te da je nakon toga Admir zvao Dženana. U razgovoru Dženan govori da je Admir dobar sa Enverom Bijedićem i da ga ovaj malo štiti oko optužnica i da će mu Admir poslati poruku za njih, pošto je njegov čovjek direktor Rudnika i da upre u to, da se ne “zaj….”. Razgovor se nastavlja oko firme iz Bugarske”, navedeno je u Rješenju Općinskog suda u Tuzli.

Nakon ove objave, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet protiv Suljagića. U novembru prošle godine po naredbi Suda BiH mu je oduzet telefon. No, prije nego što je Suljagiću oduzet telefon, predmet o ovom slučaju formiralo je i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, odnosno tužilac Ćazim Serhatlić koji je bio postupajući tužilac i u predmetu Rudnik. Cilj tužioca Serhatlića je bio da spasi Admira Suljagića. Da su “osumnjičeni” Suljagić i tužilac Serhatlić sve koordinirali, pokazuju i prepiske s početka ovog teksta. Prepiske su pronađene u Suljagićevom telefonu. što je navedeno i u nalazu SIPA-e.

Dana 6. februara 2024. godine zaprimljena je Naredba Tužilaštva BiH za analitičku obradu dokaznog materijala koja se odnosi na analizu dokaznog materijala koji su kopirani sa mobilnog telefona marke I-phone model 12 sa pripadajućom SIM karticom mobilnog telefona, a koji je Naredbom Suda BiH privremeno oduzet od lica Admir Suljagić”, navedeno je na početku izvještaja SIPA-e.

Kako se vidi iz nalaza SIPA-e, u folderu fotografije pronađene su screenshoti prepiski između Admira Suljagića i Ćazima Serhatlića iz kojih je vidljivo da su “osumnjičenik” i tužilac usaglašavali postupanje u ovom predmetu.

Admir Suljagić ponovo je kandidat za direktora Sekretarijata VSTV-a. Tužilac Ćazim Serhatlić je u najužem izboru za šefa federalnog USKOK-a i o njemu će VSTV odlučivati u četvrtak. (Istraga.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *