Prvi dan jeseni donosi sunce: Idealna prilika za uživanje u prirodi

U cijelom svijetu danas se obilježava jesenski ekvinocij, trenutak kada Sunce prolazi točno iznad ekvatora.

(Za neke omiljeno godišnje doba-Foto: Arhiva/Tl)

Danas je službeno započela jesen, godišnje doba koje mnogi vole zbog živopisnih boja prirode, dužih noći i bogatstva sezonskih plodova poput jabuka, grožđa i tikvi, koje postaju omiljeni sastojci za pripremu jela, sokova i slastica.

U cijelom svijetu danas se obilježava jesenski ekvinocij, trenutak kada Sunce prolazi točno iznad ekvatora.

Riječ “ekvinocij” dolazi iz latinskog jezika, “aequinoctium,” što znači “jednaka noć,” jer su na ovaj dan dan i noć približno iste duljine na cijeloj Zemlji. Ovo se događa samo dva puta godišnje, u proljeće i jesen.

Međutim, iz Američkog mornaričkog opservatorija pojašnjavaju da dan i noć nisu savršeno jednaki čak ni za vrijeme ekvinocija. Razlog leži u tome što se ekvinocij mjeri kao dan kada sredina Sunca zalazi točno 12 sati nakon izlaska, dok se trajanje dana računa od trenutka kad prvi dio Sunca izlazi do trenutka kad zadnji dio Sunca zađe.

Jesen će trajati do 21. decembra, kada započinje zimski solsticij.

Prvi jesenski dan u Bosni i Hercegovini bio je sunčan, uz jutarnje temperature od 7 do 13 stepeni, na jugu do 16, dok su dnevne temperature iznosile između 18 i 24, a na jugu do 27 stepeni.

Za ponedjeljak se predviđa pretežno sunčano vrijeme s malo do umjerene naoblake. Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera. Jutarnje temperature očekuju se od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevne između 19 i 25, na jugu do 27 stepeni.

U utorak se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz lokalne pljuskove. Vjetar će biti slab, južni i jugozapadni. Jutarnje temperature će se kretati između 10 i 16, na jugu do 18, dok će dnevne temperature biti između 18 i 24 stepena.

Za srijedu je najavljeno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U jutarnjim satima i prijepodne moguće su kiše ili lokalni pljuskovi. Vjetar će biti slab do umjeren, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnje temperature će se kretati od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevne od 18 do 24 stepena, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *