Imovina BHRT-a na prodaji: Licitacija zakazana za 25. septembar

Pravobranilaštvo BiH je već uložilo žalbu na odluku suda i poduzet će pravne korake kako bi zaštitilo imovinu koja je potencijalno državna.
BHRT, finansiranje, javni servis
Zgrada BHRT-a u Sarajevu: Prepucavaju se umjesto da se spašavaju (Foto: BHRT, ilustracija)

Zbog duga od 16 miliona maraka prema Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU), Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o prodaji imovine BHRT-a, piše BHRT. Licitacija je zakazana za 25. septembar, a BHRT-u prijeti gubitak imovine ukoliko država ne intervenira.

Iz BHRT-a upozoravaju da bez državne pomoći neće moći izmiriti dug, a prodaja nekretnina mogla bi uslijediti već sljedeće sedmice.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ističe da je situacija rezultat dugogodišnje nebrige Parlamenta BiH i drugih institucija.

Dug RTRS-a prema BHRT-u, koji trenutno iznosi oko 90 miliona maraka, dodatno otežava situaciju jer se sredstva od prikupljene takse zadržavaju u entitetu RS, umjesto da budu prebačena na račun BHRT-a, kako je zakonski propisano.

Ministar komunikacija i prometa BiH, Edin Forto, najavio je da će na sjednici Vijeća ministara BiH tražiti podršku za otvaranje budžetske stavke koja bi pomogla BHRT-u da riješi ovu situaciju.

Pravobranilaštvo BiH je već uložilo žalbu na odluku suda i poduzet će pravne korake kako bi zaštitilo imovinu koja je potencijalno državna.

U međuvremenu, radnici BHRT-a, suočeni s teškim uvjetima rada i dugogodišnjim neisplaćenim doprinosima, traže podršku vlasti, nadajući se konačnom rješenju problema.

Iako se čeka odluka Kantonalnog suda, radnici su skeptični prema političkim obećanjima, ali se uzdaju u zaštitu imovine BHRT-a. BHRT.ba prenosi cijelu priču.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *