Sajam knjige u Tuzli: Četiri dana lijepe riječi od 26. do 30. septembra (Video)

Sajam će biti otvoren 26. septembra u 11:55 sati, ulaz je slobodan za sve ljubitelje knjige, ali i druge zainteresovane građane
(Press povodom Sajma knjige – Iličić, Dedić, Dukić – Screenshot)

U Tuzli će se od 26. do 30. septembra 2024. godine održati Sajam knjige. Organizator je Narodna i univerzitetska biblioteka Tuzla, dok će Sajam biti upriličen u prostoru Katoličkog školskog centra ‘Sveti Franjo’ u Tuzli.

Ovim povodom u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili Haris Dedić i Damir Pirić, uime UG ‘Activus, izvršnog producenta Sajma, zatim, Jagoda Iličić, predsjednica Društva pisaca BiH, te Sanja Dukić, direktorica NUB Tuzla.

Sajam će biti otvoren 26. septembra u 11:55 sati, ulaz je slobodan za sve ljubitelje knjige, ali i druge zainteresovane građane.

(Jagoda Iličić, predsjednica Društva pisaca BiH)

Kako je rečeno na ‘pressici’, Sajam ima za cilj ukazivanje na značaj jačanja svijesti o očuvanju kulture, važnosti i bogatstvu svake knjige. Bit će organiziran na svjetske dane demokratije i pismenosti, a upravo ovi dani mogu biti prilika da se kroz različite aktivnosti i susrete pošalju poruke mira.

(Sanja Dukić, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Tuzla)

Tokom četiri dana Sajma bit će priređeno blizu 40 promocija knjiga, a planiran je i niz drugih sadržaja tipa radionica, te predstavljanja raznih projekata vezanih za izdavačku djelatnost.

Kako je naglasila Sanja Dukić, Sajam će biti sadržajniji, zanimljiviji i bolje organizovan u odnosu na prethodne slične smotre knjige u Tuzli, te se zaista očekuje velika posjeta građana, posebno učenika i studenata.

(Damir Pirić, producent, UG ‘Activus’ Tuzla)

Na Sajam knjige u Tuzli, među ostalim, dolaze i Sejo Sexon, muzičar, kompozitor, tekstopisac i jedan od osnivača kultnog benda “Zabranjeno pušenje”, a takođe i Boro Kontić, pisac, novinar i producent. Kako su nastale neke od kultnih pjesama “Zabranjenog pušenja”, šta je to primus i zašto se čovjek zvani Elvis najviše puta spominje u knjizi? Sve to će otkriti gosti ovogodišnjeg sajma na promociji knjige “Pamtim to kao da je bilo danas.” (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *