Trikovi koji će pomoći da najlakše ogulite pečene paprike

Ako pečete paprike u rerni, a slučajno nemate foliju, odmah nakon pečenja vruće ih pažljivo gurnite na jednu gomilu, prekrijte većom posudom i ostavite da se ohlade
trikovi guljenje paprika pripremanje zimnice
( Prilikom kupovine paprike birajte deblje sa više mesa – Foto: Ilustracija)

Ako ste odlučili i ove godine za zimnicu pripremiti ajvar, evo nekoliko trikova iskusnih domaćica – kako najlakše oguliti pečene paprike.

Guljenje uz pomoć čačkalice

Ponekad je kožici paprike potrebno vrlo malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža, u želji da je što prije skinete, obično uništavate “meso” paprike. U ovoj situaciji najbolja pomoć je čačkalica koja je dovoljno jaka da obavi posao, ali dovoljno tanka i mala. Pažljivo uvucite čačkalicu pod kožu i lagano povucite prema krajevima paprike i na kraju prstima odvojite oslobođenu kožicu.

Trik sa aluminijskom folijom

Možete ga koristiti ako pripremite paprike tako što ćete ih ispeći u rerni nakon što su očišćene i isječene. Prije pečenja, vrh posude ili pleha dobro prekrijte aluminijskom folijom. Čvrsto stisnite ivice tako da zrak ne može da uđe u posudu. Kad su paprike gotove, ne vadite ih iz posude i ne skidajte foliju, već vruće paprike ostavite poklopljene 20 minuta. Para koju ste “zarobili” ispod folije odvojit će kožicu od mesa paprike i lakše će se oguliti.

Prekrijte paprike posudom

Ako pečete paprike u rerni, a slučajno nemate foliju, odmah nakon pečenja vruće ih pažljivo gurnite na jednu gomilu, prekrijte većom posudom i ostavite da se ohlade. Dobit ćete isti efekt pare kao kada koristite aluminijsku foliju sa istim rezultatom.

Umotajte paprike u kuhinjsku papirnu salvetu

Paprike možete ispeći cijele, na tradicionalnom roštilju ili na plinskom šporetu. Trik Marthe Stewart pomaže u guljenju cijelih pečenih paprika. Ljutu papričicu odmah po pečenju umotajte u kuhinjsku papirnu salvetu i ostavite da se u njoj ohladi. Nakon hlađenja, samo nježno povucite kožu sa paprike papirom.

Pomoći će i papirna kesa

Ako nemate papirne salvete kada pečete kod kuće, snažna papirna kesa će poslužiti, kao što je veća kesa iz pekare. Metoda je ista – vruće paprike stavite u kesu, koju ćete dobro zatvoriti i ostaviti da se paprike u njoj ohlade, pa kesom nježno odvojite kožicu od mesa.

Savjet plus: Prilikom kupovine paprike birajte deblje sa više mesa. Takve “mesnate” paprike lakše se gule nakon pečenja. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *