Danas počinje nova sezona Lige prvaka, po prvi put sa drugačijim pravilima

. Pobjednički tim dobit će nagradu od 25 miliona eura, dok će ukupni nagradni fond iznositi 2,437 milijardi eura.
Fudbal, liga prvaka, ilustracija
(Novi format Lige prvaka – Foto: Ilustracija, arhiva)

Danas se igraju prve utakmice u novoj, izmijenjenoj sezoni nogometne Lige prvaka.

U 18:45 sastaju se Juventus i PSV Eindhoven te Young Boys Bern i Aston Villa. Kasnije, u 21:00, slijede susreti između AC Milana i Liverpoola, Sportinga i Lillea, te Bayern Münchena i Dinama Zagreba.

Prema novim pravilima, Ligu prvaka će činiti 36 klubova, a u ligaškom dijelu odigrat će osam kola. Najboljih osam timova automatski će se plasirati u osminu finala, dok će ekipe rangirane od 9. do 24. mjesta igrati “play-off” za plasman dalje, s po jednom utakmicom kod kuće i u gostima.

Timovi od 25. mjesta na tabeli i niže eliminisat će se iz evropskih takmičenja za ovu sezonu.

Utakmice prvog kola bit će raspoređene od utorka do četvrtka.

U srijedu su na programu mečevi Bologna – Šahtar Donjeck, Sparta Prag – Salzburg, Celtic – Slovan Bratislava, Manchester City – Inter, PSG – Girona i Brugge – Borussia Dortmund.

Četvrtak donosi susrete između Feyenoorda i Bayer Leverkusena, Crvene zvezde i Benfice, Monaca i Barcelone, Atalante i Arsenala, Bresta i Sturma, te Atletico Madrida i Leipziga.

Branitelj naslova je Real Madrid, a finale će se održati 31. maja iduće godine u Münchenu. Pobjednički tim dobit će nagradu od 25 miliona eura, dok će ukupni nagradni fond iznositi 2,437 milijardi eura.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *