Šehić: Treba predvidjeti nove kazne za stranke jer mnogi kažu da im nije problem plaćati novčane

Društvene mreže postale su primamljive za promociju političkog narativa i programa. CIK je ovdje izrekao 59 sankcija, a sporni sadržaj je sa mreža sklonilo njih 18 od 25
vehid sehic cik bih uvesti novi zakon za kaznjavanje stranaka jer im novcani ne predstavljaproblem
(Vehid Šehić je istakao da kazne stranke moraju boljeti – Foto: Arhiva)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izrekla je više od 200.000 KM za preuranjenu kampanju i zloupotrebu javnih resursa te plaćenu političku promociju. 

Društvene mreže postale su primamljive za promociju političkog narativa i programa. CIK je ovdje izrekao 59 sankcija, a sporni sadržaj je sa mreža sklonilo njih 18 od 25.

No novčane kazne za političare nisu odvraćajućeg karaktera, piše BHRT

CIK nikome nije izrekao maksimalnu kaznu od 30.000 KM.

Izmjenama Izbornog zakona BiH predviđeno je i da se ukloni ime kandidata sa kandidatske liste i poništi ovjera političke stranke.

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” i nekadašnji član CIK-a, kazao je da treba početi izricati najstrožije kazne. Pojasnio je da je najteža sankcija kod povratnika u kršenju zakona poništavanje ovjere za učešće na izborima. 

– Ja mogu sve jer imam moć, imam fotelju, a vi nećete moći-to je najgora poruka koja se može poslati. Tako da bi trebalo u narednom periodu, kad se ovo sve završi, dopuniti, izmijeniti Izborni zakon Bosne i Hercegovine, predvidjeti neke nove sankcije. Vidimo da su mnogi rekli da nije njima nikakav problem plaćati novčane kazne – rekao je Šehić.

Iz Koalicije “Pod lupom”, koja prati izbore, poručili su da stranke sankcije moraju boljeti kako bi prestale kršiti zakon.

Ipak, postavlja se pitanje je li realno očekivati izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje bi značile oštrije kazne imajući u vidu da to ovisi o volji političara.

– Pa bili smo djeca i nikad nismo brali onaj prutić koji najviše boli, neće oni nikad izglasati zakon koji će da odsječe granu na kojoj sjede i neće nikad izglasati zakon koji će da ih pošalje u zatvor i pravo je čudo što su ikada otvorili državni zatvor, jer će pojedini tamo da završe – prokomentorao je za BHRT sociolog Vladimir Vasić. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *