Broj nezaposlenih u BiH raste drugi mjesec zaredom, ekonomisti to nisu očekivali

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, neprekidan niz u padu nezaposlenosti trajao je od augusta prošle do maja ove godine, a onda dolazi do obrta
porastao broj nezaposlenih drugi mjesec zaredom u bih
(Na biroima za zapošljavanje drugi mjesec zaredom raste broj prijavljenih – Foto: Ilustracija)

Nezaposlenost u BiH raste već drugi mjesec zaredom, što sindikalce nije iznenadilo, ali ih je svakako zabrinulo, pišu Nezavisne.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, neprekidan niz u padu nezaposlenosti trajao je od augusta prošle do maja ove godine, a onda dolazi do obrta.

U julu 2023. bio je 350.461 nezaposleni, da bi u maju ove godine broj nezaposlenih pao na 324.517. No u julu ove godine broj nezaposlenih je počeo rasti i na evidencijama ih je bilo 328.674. 

Ekonomskog analitičara Igora Gavrana rast nezaposlenosti ne iznenađuje, uzimajući u obzir stanje ekonomije. Iznenađuje ga, ipak, zbog drugih okolnosti.

– S obzirom na kontinuirano iseljavanje radno sposobnog stanovništva i činjenicu da upravo u ljetnim mjesecima mnogi nezaposleni, pa čak i zaposleni, idu u Hrvatsku, Crnu Goru i druga područja obavljati sezonske poslove u turizmu i ugostiteljstvu, a ulazimo i u period izborne kampanje i povremenih poslova za ove aktivnosti, što bi logično trebalo voditi padu nezaposlenosti, nisam očekivao statistički rast nezaposlenosti – kazao je Gavran.

Dodao je da je posebno zanimljivo da se najvećim dijelom rast nezaposlenosti odnosi na Federaciju BiH, gdje je ekonomska situacija još uvijek nešto povoljnija, a prilika za zapošljavanje je više.

– Osim manjkavosti naše evidencije, gdje biti evidentiran kao nezaposleni može značiti i da u stvari radite negdje, ali ste jednostavno u evidenciji radi zdravstvenog osiguranja ili primanja naknade, jedina dva druga logična objašnjenja koja mi padaju na pamet su uobičajeni godišnji porast po osnovu diplomaca i maturanata koji su završili svoje obrazovanje i prvi put se prijavili u evidenciju, i otpuštanja manjeg obima u većem broju subjekata gdje nema masovnih slučajeva koji bi privukli medijsku pažnju, ali ukupno daju veći broj. I naravno, moguć je prelazak iz registrovane u neregistrovanu ekonomiju, odnosno fiktivna odjava radnika koji i dalje rade – istakao je Gavran.

Rekao je i da su mu u svakom slučaju zanimljiva dva aspekta koja demantiraju neke uobičajene tvrdnje mnogih poslodavaca.

– Broj nezaposlenih ne raste u Republici Srpskoj, gdje se tvrdilo da će rast minimalne plaće dovesti do masovnih otpuštanja i gašenja poslovanja, pa ovaj strah ne može biti argument protiv povećanja i u Federaciji BiH, a zahtjevi za uvoz radnika također ne stoje jer, evo, imamo čak i rastući broj potencijalnih radnika u BiH koje treba zaposliti – pojasnio je Gavran.

Adis Kečo, šef Stručne službe u Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, rekao je da sindikalce svakako zabrinjava rast nezaposlenosti, a na to su i upozoravali.

– Prema posljednjim podacima, u FBiH je 277.000 nezaposlenih, a poslodavci uporno traže povećanje kvota za uvoz strane radne snage. Prvenstveno se to odnosi na radnike iz Bangladeša, Indije, Filipina, Nepala i tako dalje – rekao je Kečo za Nezavisne.

Smatra da poslodavci na ovaj način pokušavaju oboriti cijenu rada. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *