Tuzlanski politički karakazan: Sin ‘crvenog hodže’ predvodi SDP, a SDP-ova pobjegulja Srbin prevodi SDA

Nestranački kandidat S za BiH Derviš Čičko (nestranački kandat SzBH) mogao bi pomrsiti račune Zijadu Lugaviću (SDP) i Zoranu Blagojeviću (SDA)
(Foto: Čičko, Lugavić, Blagojević – Fotomontaža/TBT)

Nakon odlaska „crvenog vezira“ Jasmina Imamovića, koji je ovim gradom vladao dva desetljeća, stanje pred izbore 2024. ovoj Općini je slijedeće: od 31 vijećnika u GV Tuzla 15 je nezavisnih vijećnika, koji su de facto direktno političkom korupcijom prešli „pod komandu“ SDP-a; bez vijećnika su tako ostali: SDA bez 4 od 5; Socijademokrati BH bez svih 4; SBB bez svih 3; DF bez svojih 2; PDA bez 1; izvorna „manjinska koalicija“ nakon izbora 2020. su bili: SDP (8); SBB (3); Tuzlanska alternativa (2); PDA (1) i Nacionalna manjina-Rom (1), koji su odmah nakon proglašenja izbora aktivirali svoje „spavače“ iz DF-a i td. pretvorene u „nezavisne vijećnike koji podržavaju većinu“.

Zbog ovakvog stanja kandidirane stranke za ove izbore su: SDP, SDA, SD, SzBH, PDA, NES, PzP, TA, HDZ, NS, DF, Snaga naroda, NiP, SPU, BH-Zeleni; BOSS, BNF, SNSD; Nezavisna lista „Sloboda“ (Smajo Mandžić) i Nacionalne manjine.

Lokalne ankete pokazuju sljedeće rezultate: SDP (6); SDA (5); DF (3); NS (1); NL „Sloboda“(Smajo Mandžić)(4) (kripto-SDA „Podrinjaca“); PDA (1); HDZ (1); SzBH (2); BH-zeleni (1); SD (1); NES (1); TA (2); BOSS (1); NiP (1); Nac.manjine (1).

Po istim anketama trojica kandidati za gradonačelnika će biti u fokusu.

Nestranački kandidat S za BiH Čičko Derviš (nestranački kandat SzBH) mogao bi pomrsiti račune Zijadu Lugaviću (SDP) i Zoranu Blagojeviću (SDA).

Lugavić, prije nego je naslijedio zloglasnog Imamovića, 2 godine je bio direktor u „Merkatoru“. On što bi trebo biti kuriozitet za kandidata SDP-a jeste činjenica da je Lugović član Upravnog odbora Medžlisa Tuzla. Sin je poznatog tuzlanskog imama koji je u komunističkom režimu slovio kao „crveni hodža.

Inače je bio potpuni politički anonimus „izmišljen“ od Jasmina Imamovića. Kao takav imat će podršku stranka: TA, SD, PDA, NiP i BNF.

Lugavićev ideološki rival će biti Zoran Blagojević (SDA) koji je nosliac značke „Zlatni ljiljan“. Bio je pulen Zlatka Lagumdžije, te je nakon što se desila smjena na vrhu SDP-a i on napustio SDP i prije 3 godine prešao u SDA. Bio je ministar za boračka pitanja jednu godinu u vladi SDA-TK.

U ovakvom tuzlanskom političkom karakazanu i Milorad Dodik „konja za trku“ima. Radi se o Tihomiru Mihajloviću koji je za Tuzlake popuni stranac.

I pored obimne međustranačke podrške Lugaviću, teško da se može očekivati i minimalna vijećnička većina od 16 „ruku“ u GV Tuzla.

U stvari, vrlo vjerovatno je ranije dogovoreno da kripto-SDA NL „Sloboda“ (Smajo Mandžić) omogući formalnu većinu, koju, zbog lošeg političkog rejtinga SDP bez toga ne može očekivati, a da se zauzvrat izabere SDP-ov gradonačelnik po svaku cijenu. (TBT, Istraživački tim)

Podijeli

2 0 komentara

  1. S obzirom na cirkus u zadnjem mandatu GV, i na lokalnoj razini je dokazana teza da je SDA=SDP, kada se radi o knedlama koje će članovi i jednih i drugih progutati da uđu u vlast. Nevjerojatan je broj opcija koji se pruža da to ne izgleda preočito: preletači iz SDP u SDA mogu izabrati filijale DF ili SD, preletači iz SDA u SDP mogu izabrati PDA, a uz malo tvrđi đon-obraz i jedni i drugi mogu odraditi i direktan transfer (kao SDA kandidat za gradonačelnika). Ili jednostavno mogu ostati “nezavisni” (ne vjerujem igdje postoji primjer da je skoro pola vijeća “nezavisno”). To su dvije strane iste medalje koji se samo prividno “glođu”, busaju u svoja patriotska prsa i upozoravaju na opasnost od fašista ili komunista, a kada se žele okoristiti vlašću smišljaju vrlo kreativna rješenja da se uhvate u kolo.

    Jednoglasna podrška budžetu kupljena je usvajanjem sitnih amandmana, za što je dignut kredit od 11 miliona, utrošen stihijski bez ijednog kapitalnog projekta. Pri tome dugogodišnje zanemarivanje infrastrukture dolazi na naplatu: i vodovod i grijanje su na granici kapaciteta, bez strategije šta raditi kada se desi (sada već izvjesno) gašenje TE Tuzla. Kad smo već kod TE, vijeće se bavi proglasima protiv imaginarnog rudnika litija jer će sumporna kiselina uništiti zemljište, a šute na činjenicu da TE Tuzla nema odsumporavanje i da je tuzlanski zrak posljedično ispunjen sa SO2 koji u kombinaciji s kišnicom daje upravo sumpornu kiselinu. Koliko deklaracija je izglasano na tu temu?

    Žalosti što i neke druge stranke (koje bi se mogle etablirati kao ozbiljan “treći put”) ne prepoznaju da se trebaju distancirati od tog dualizma. Tako poprilično hinjski zvuči podrška Naše stranke Lugaviću pod motom “ipak smo na istoj strani istorije”, znajući da ta historija pamti da je njegov protukandidat Čičko ipak bivši član NS (unatoč nesretnom završetku te kohabitacije), a još recentnije da su kao združena opozicija u Progresivnom bloku nastupali SBiH (Čavalić) i NS (Berbić), što je najozbiljnije organizirana opozicija od rata na ovamo. Amnezija je izgleda dozvoljena…

  2. ČIČKO, zatvori Cinkarnu u komšiluku koja nas potrova, asfaltiraj, osiguraj odvoz smeća svaki dan, osvijetli i provedi grijanje u Miladijama i imaš moj glas. Ostalo je š u p lj a.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *