Armin Dervišević: Imamo daleko najmlađu ekipu i mogli bismo biti prijatno iznenađenje Premijer lige!

Cilj za predstojeću sezonu je izboriti mjesto u gornjem dijelu tabele, te ući u završnicu Kupa BiH
Odbojka_Sloboda_pripreme
(Odbojkašice Slobode pripreme su počele 5. augusta 2024. godine – Foto: FB)

Pripreme odbojkašica tuzlanske Slobode počele su prozivkom 5. augusta 2024. godine, i za sada se odvijaju na stadionu Tušanj i SKPC Mejdan. Rade bez velike pompe stabilno održavajući svoj premijerligaški status.

U odnosu na prošlu godinu imali smo nekoliko promjena u sastavu, kao i svake godine u prelaznom periodu, kaže za naš portal trener Armin Dervišević, s kojim smo razgovarali o toku priprema, igračkom kadru, odlascima i dolascima, planovima i očekivanjima.

Skoro svake godine naš klub iznjedri nove mlade odbojkašice koje svoje znanje nastave brusiti u inostranstvu, u jačim ligama od naše, što je pokazatelj zaista dobrog rada kroz čitav sistem, od omladinskih kategorija do prvog tima – kaže trener Dervišević.

Navodi primjer Nastje Ilić, koja je bila dio zlatne juniorske generacije, a karijeru će nastaviti u ekipi ŽOK Osijek.

Pored nje ekipu su napustile Isela Habibović, Lejla Jahić, Emela Ahmetović i Ajla Gosić. Prvoj ekipi smo pridružili tri mlade odbojkašice: Aidu Ćosić, Ajlu Pandur i Zerinu Fočak, koje će svoje znanje brusiti uz nešto starije kolegice. Pored toga, doveli smo dvije igračice iz Kule Gradačac, Nejru Zilić i Laru Ganibegović, koje studiraju u Tuzli. Odlično su se uklopile u ekipu. Sa nama je i ove sezone naša Selma Mulahalilović, koja će svojim iskustvom mnogo pomoći mlađim saigračicama.

Kapiten ekipe u ovoj sezoni bit će Belma Dizdarević, također članica zlatne juniroske generacije.

(Armin Dervišević, trener OK Slobode Tuzla – Foto: MPt, arhiva TL)

Dervišević je prezentirao sastav ekipe koja će braniti boje Slobode u sezoni koja počinje za nešto više od 20 dana. To su:

Tehničari:
Amina Ibrišimović – 2003. godište
Medžida Islamovic – 2007
Ajla Pandur – 2007

Korektori:
Žana Novaković – 2004
Lara Ganibegović – 2005

Primači servisa:
Nejra Zilić – 2003
Amina Zukić – 2005
Lena Pejić – 2006

Srednji blokeri:
Selma Mulahalilović – 1992
Ilma Hidanović – 2005
Nadja Bećić – 2005
Aida Ćosić – 2008

Libero:
Belma Dizdarević – 2003
Melika Klebić – 2006
Zerina Fočak – 2007

Kao što se može vidjeti sa ovog popisa, ekipa je veoma mlada, prosjeka 19,6 godina, a imajući u vidu da u Premijer ligi BiH nekada igraju protiv desetak i više godina starijih igračica, izazov je raditi sa njima – naglašava Dervišević.

U Stručnom štabu, osim Derviševića, je nekadašnja vrsna odbojkašica, Mirsada Korlatović, koja svakodnevno, pored trenerske uloge, djevojkama pruža svaki drugi vid podrške kako bi brže prebrodile sve probleme koji su u tim godinama za svakog sportistu veoma česti.

U pripremnom periodu odbojkašice Slobode odigrat će više kontrolnih utakmica. S obzirom na to da se dosadašnji rad na pripremama bazirao više na fizičkim performansama, odigrale su tek jednu prijateljsku utakmicu sa ekipom ŽOK Lami iz Brčkog, gdje rezultat nije bio u prvom planu jer se radilo o početnom uigravanje ekipe.

U narednom periodu ćemo odigrati dvije prijateljske utakmice sa ekipom ŽOK Smeč iz Lukavca, a sudjelovat ćemo na vrlo kvalitetnom međunarodnom turniru na Ilidži, koji će nam pokazati mnogo o tome šta smo uradili na pripremama – smatra trener Slobode.

(Sve kategorije odbojkašica Slobode – nepresušan izvor talenata i kvalitetnih igračica – Foto: Klub)

Prema njegovim riječima, cilj za predstojeću sezonu je da pokušaju izboriti mjesto u gornjem dijelu tabele, kako bi pred sam play-off zauzele što bolju početnu poziciju, te da formu podižu kako se bliže najbitnije utakmice, kako u Kupu BiH tako i u Premijer ligi BiH.

Na osnovu dosadašnjih priprema, pristupa i odnosa igračica prema treninzima i svakom poenu, kako mi treneri volimo reći “svakoj lopti”, a ukoliko nas zaobiđu povrede, možemo kao najmlađa ekipa biti prijatno iznenađenje lige – vjeruje Armin Dervišević.

Na kraju je želio naglasiti jednu važnu činjenicu o tome kako se radi u klubu.

Pored Mirsade Korlatović i mene, u klubu je angažovana jedna odlična ekipa trenera omladinskih selekcija, sve bivših odbojkaša i odbojkašica, bivši reprezentativki. To su: Amela Rahmanović, Senad Sadiković, Ninela Faslić i Emina Hadžialjević, što nam jamči da ćemo i u budućnosti imati mnogo kvalitetnih odbojkašica iz vlastitog pogona – zaključio je Dervišević.

Recimo na kraju da je žrijebanjem odlučeno da prvenstvo BiH počne 4. oktobra. Sloboda će u prva dva kola gostovati, najprije ekipi Centar ORT u Sarajevu, a zatim Goraždu, dok će prvu domaću utakmicu odigrati u drugoj polovini oktobra protiv aktuelnih prvakinja i osvajačica Kupa BiH, ekipe Gacko Swissliona. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *