Superhrana koja pomaže u snižavanju holesterola

Prekomjeran unos zasićenih masti povećava nivo holesterola.

(Opcije za doručak koje vam mogu pomoći da snizite holesterol-Foto: Pexels.com)

Povišeni holesterol znači da u krvi imate višak masne supstance poznate kao holesterol. Iako u početku nije opasan, s vremenom može dovesti do nakupljanja u krvnim žilama, stvarajući blokade.

Te blokade mogu ometati pravilan protok krvi kroz arterije, čime visok holesterol postaje jedan od ključnih faktora rizika za ozbiljna stanja poput moždanog i srčanog udara.

Različiti faktori mogu doprineti visokom holesterolu, a jedan od glavnih je prehrana. Prekomjeran unos zasićenih masti povećava nivo holesterola. Srećom, određene promjene u ishrani mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Ako želite smanjiti rizik ili sniziti holesterol, obratite pažnju na ono što jedete.

Doručak je dobro mjesto za početak, savjetuje registrovana dijetetičarka Kate Patton iz Klivlendske klinike. Evo nekoliko najboljih opcija za doručak koje mogu pomoći u snižavanju holesterola:

Jogurt sa voćem i ovsenim pahuljicama

Odabir pravog jogurta može biti odličan korak u snižavanju holesterola. Jogurt s niskim sadržajem masti je zdrav izbor, posebno ako nema dodatog šećera. Kombinacija sa voćem i zobom može dodatno smanjiti holesterol.

Ovas je bogat vlaknima poznatim kao beta-glukan, koji dokazano pomaže u snižavanju holesterola. Tri grama beta-glukana dnevno kao deo zdrave ishrane može smanjiti nivo holesterola i smanjiti rizik od koronarne bolesti srca.

Beta-glukan formira gel u crijevima koji zadržava žučne kiseline bogate holesterolom, što znači da manje holesterola ulazi u krvotok. Tada jetra koristi holesterol iz krvi kako bi proizvela više žuči, smanjujući nivo holesterola.

Tost sa avokadom

Avokado i hleb od celog zrna su takođe odlični za smanjenje holesterola. Studija objavljena u Journal of the American Heart Association pokazala je da je svakodnevno konzumiranje avokada povezano sa nižim nivoom lošeg holesterola.

Britanska fondacija za srce preporučuje avokado kao hranu pogodnu za zdravlje srca. Avokado je bogat mononezasićenim mastima, koje pomažu u održavanju zdravog nivoa holesterola kada se koriste kao zamjena za zasićene masti.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *