Finansijska revizija Rudnika uglja „Kreka“: Objavljen detaljan izvještaj

Prema izvještaju, identificirani su brojni problemi, uključujući:
Rudnik Kreka, direkcija
(Teška situacija u Rudniku uglja “Kreka”- Foto: Arhiva/TL)

Objavljen je revizorski izvještaj za Rudnik uglja „Kreka“, koji je dostupan na internet-stranici Ureda za reviziju institucija u FBiH. Prema ovom izvještaju, revizija je dobila negativnu ocjenu uz 31 preporuku.

Izvještaj navodi da, zbog značajnih pitanja opisanih u dijelu “Osnova za negativno mišljenje”, finansijski izvještaji Rudnika ne prikazuju tačno i objektivno finansijski položaj preduzeća na dan 31. decembra 2023. godine, niti prikazuju ispravno finansijske rezultate, novčane tokove i promjene u kapitalu za tu godinu, u skladu s važećim finansijskim propisima.

Osnova za negativno mišljenje

Prema izvještaju, identificirani su brojni problemi, uključujući:

  1. Na datum bilansa nije izvršena procjena vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme, čime nije ispoštovan MRS 36 o umanjenju vrijednosti imovine. Ova nepravilnost može značiti da je vrijednost imovine od 282,3 miliona KM precijenjena (tačka 6.2.1.1).
  2. Evidentiranje zaliha uglja nije provedeno u skladu s MRS-om 2, zbog čega nisu evidentirane razlike između prodajne i stvarne cijene koštanja uglja. Vrijednost zaliha sirovina, materijala i rezervnih dijelova u iznosu od 15,5 miliona KM također nije usklađena s propisima (tačka 6.2.2.1).
  3. Nisu rezervisana sredstva za rekultivaciju zemljišta prema MRS-u 37, iako postoji zakonska obaveza da se zemljište obnovi nakon eksploatacije rude (tačka 6.2.4.1).
  4. Preduzeće nije izvršilo procjenu sposobnosti nastavka poslovanja na neograničeno vrijeme, iako je zabilježen gubitak od 38 miliona KM u 2023. godini, dok je akumulirani gubitak premašio osnovni kapital za skoro 189 miliona KM. Koeficijent tekuće likvidnosti iznosi svega 0,144, što sugerira ozbiljnu nelikvidnost (tačka 6.2.3 i 6.5).
  5. Sudski sporovi ukupne vrijednosti 35,4 miliona KM dodatno dovode u pitanje sposobnost preduzeća da nastavi sa poslovanjem.

Dodatno, tokom 2023. godine zabilježena je prodaja nekretnina u vrijednosti od 4,7 miliona KM koje nisu bile evidentirane u knjigovodstvenim evidencijama (tačka 6.1.1.2).

Nisu preduzete aktivnosti za povećanje osnovnog kapitala, iako su sredstva u iznosu od 80,2 miliona KM uplaćena od strane Vlade FBiH kako bi se pokrile obaveze po osnovu poreza i doprinosa, a upravljanje rizikom i adekvatnost kapitala nije bila u skladu sa zakonom s obzirom na dugotrajnu nelikvidnost preduzeća (tačka 6.2.3).

Osim toga, obaveze po osnovu doprinosa i poreza za 2023. godinu nisu izmirene u iznosu od 22,9 miliona KM, a ukupne neplaćene obaveze od 2012. do 2023. godine iznose 85,9 miliona KM (tačka 6.2.4.2).

Godišnji popis imovine nije proveden prema zakonu, posebno u pogledu popisa objekata van upotrebe, zaliha uglja i proizvodnje u toku (tačka 6.2.5).

Konačno, aneks ugovora o uslugama otkopavanja otkrivke izmijenio je uslove definisane u tenderskoj dokumentaciji, a kod nabavke usluga iznajmljivanja buldožera u iznosu od 1,6 miliona KM nije izvršena procjena vrijednosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama (tačka 8).

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *