U Rogatici pronađene nove nekropole stećaka

Prije nekoliko sedmica uspjeli su otkriti dotad nepoznatu i neevidentiranu nekropolu u selu Otrićevo, opština Rogatica, sa 26 stećaka, kao i nekropolu Podčelopek u selu Šahbegovići, opština Sokolac, gdje se nalazi 55 stećaka
na tri lokacije u opstini rogatica pronadjene nove nekropole sa steccima
(U arheološkom Leksikonu BiH ove nekropole nisu evidentirane – Foto: FB/Emir Medanhodžić)

Fondacija “Čuvari baštine – Bassania” saopštila je da je uspjela doći do još jednog otkrića. Riječ je o dosad nepoznatim i neevidentiranim nekropolama stećaka u selu Borovsko, opština Rogatica. Prva nekropola broji 40 stećaka, druga 20 i treća 10.

Predsjednika UO Fondacije “Čuvari baštine – Bassania” Emir Medanhodžić je istakao da je na poziv prijatelja otišao da obiđe taj lokalitet jer, kako kaže,  u arheološkom Leksikonu BiH nema evidentiranih nekropola.

“Prva lokacija Jasika/ Dželepovo mezarje nas je oduševila sa 40 stećaka uglavnom sanduci i ploče, ali pored njih veliki derviški nišani Ahijskog reda koji su držali Hanove po Bosni i prvi donijeli kahvu u BiH. U blizini su i ilirski Tumuli sa grobovima koje je arheološki obradio Fiala 1893 g. a što govori o starini i kontinuitetu života lokalnog stanovništva na ovom prostoru. U samom selu Borovsko smo pronašli još dvije lijepe nekropole sa simbolima mačeva, ruke, jabuka, n1 bihspirala itd. Prva nekropola Laze ima 20 stećaka i nalazi se blizu muslimanskog mezarja, ali je zarasla u šiblje i vegetaciju pa se ne vidi dobro. Druga nekropola Luke ima 10 stećaka I takodje je zarasla u vegetaciju pa bi trebalo ove nekropole očistiti i prezentirati široj javnosti”, naveo je on.

Iz ove Fondacije podsjećaju i da su prije nekoliko sedmica uspjeli otkriti dotad nepoznatu i neevidentiranu nekropolu u selu Otrićevo, opština Rogatica, sa 26 stećaka, kao i nekropolu Podčelopek u selu Šahbegovići, opština Sokolac, gdje se nalazi 55 stećaka. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *