U susret Lokalnim izborima 2024: Građani ne žele govor mržnje u predizbornoj kampanji! (Foto)

Održan događaj u organizaciji Westminster fondacije za demokratiju (WFD) „Izbori bez mržnje“

Događaj „Izbori bez mržnje“, u organizaciji Westminster fondacije za demokratiju (WFD), a u sklopu projekta koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Politička odgovornost koja je bila u fokusu današnjeg događaja, održan je danas u Sarajevu. Rečeno je da se radi o ključu stabilnog i prosperitetnog društva, te ne smije sadržavati bilo kakav oblik govora mržnje, prijetnji ili uvreda.

Predstavnici međunarodne zajednice, civilnog sektora i medija pred početak predizborne kampanje Lokalni izbori 2023. poslali su snažne poruke o štetnosti narativa koji u svom korijenu imaju govor mržnje ili podjele te pozvali sve političke aktere u BiH na uvažavajući ton i konstruktivan dijalog i odgovorno političko djelovanje.

 „Kampanja za predstojeće izbore počinje u petak. Ishod će direktno uticati na živote bh. građana. Ovi izbori su prilika za kandidate da predstave stvarna rješenja za stvarne probleme na lokalnom nivou. Politički akteri imaju najveću odgovornost. Postojanje stabilnih demokratskih procesa je ključno za smanjenje govora mržnje i konstruktivnijeg dijaloga. To je fokus našeg projekta sa Westminster fondacijom za demokratiju i nadamo se da ćemo pomoći u smanjenju nivoa govora mržnje koji se koristi u izbornim kampanjama“, izjavio je Nj.E. Julian Reilly, britanskiambasador u BiH.

U sklopu prve panel diskusije pod nazivom „Zajedno protiv govora mržnje u izbornom procesu“ poslane su jasne poruke svim političkim akterima koji su pozvani da pokažu svoju posvećenost građanima i opredijeljenost konstruktivnom dijalogu. Među panelistima su bili Nermina Voloder, direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH, Jennifer Nadel, suosnivačica i direktorica organizacije Compassion in Politics, Vanja Bjelica-Prutina, članica Centralne izborne komisije BiH i Edin Hodžić, pravni savjetnik Misije OSCE-a u BiH koji su istakli da govor mržnje u političkim kampanjama može imati izuzetno negativne posljedice kako po rezultate izbora, tako i sveopštu reakciju građana.

„Naročito je bitno ukazati na značaj štetnog narativa, a to je narativ govora mržnje,  kada smo u izbornom periodu, sa posebnim fokusom na izbornu kampanju koja će uskoro početi. Ta izborna kampanja predstavlja period kada će političari imati priliku da suoče različite političke ideje i da maksimalno iskoriste ovaj period kako bi javnost upoznali sa svojim programom i sa svojim kandidatima. Ono čemu nema mjesta jeste govor ili jezik mržnje, te ja kao članica CIK-a mogu da govorim o nedopustivosti takvog narativa u izbornom period”, izjavila je Vanja Bjelica-Prutina, članica Centralne izborne komisije BiH.

U sklopu događaja je predstavljena  i online platforma protiv govora mržnje i zapaljive retorike koju realizuje NDC Mostar a koja je dio zajedničkog programa WFD-a i partnera Perpetum mobile iz Banjaluke, Foruma građana Tuzla.

Svjedoci smo da je eskalacija zapaljive retorike u BiH među političarima štetna, a moć pojedinca da se suprotstavi ovom govoru mržnje snažna. Zato smo u posljednjih nekoliko mjeseci kreirali javnu kampanju i online platformu www.stopgovorumrznje.com koja je snažan alat i pruža mogućnost svim građanima BiH da putem anonimnog obrasca i uz zaštitu identiteta prijave ovu vrstu anomalije u našem društvu. Od početka kampanje imamo oko 250 prijava, te građani skreću pažnju da političari ne mogu dobiti glasove zahvaljujući zapaljivu političku retoriku. Naš pravni tim će proći kroz sve prijave i proslijediti ih relevantnim institucijama.”, izjavio je Verners Voloder, predstavnik NDC Mostar.

Compassion in Politics u Ujedinjenom Kraljevstvu je organizacija koja radi sa stotinama političara sa svih strana političkog spektra na tome da zajednički rješavati krize sa kojima se suočavamo umjesto korištenja govora mržnje.

„Živimo u svijetu koji je izuzetno složen, koji je ispunjen krizom koja je uzajamno povezana sa svih strana. Upravo zbog toga politika ima veliku odgovornost i bavljenje politikom vise ne smije biti bavljenje mržnjom i podjelama. Zbog toga je od vitalnog značaja da radimo na razvijanju nove vrste politike koja će omogućiti svijetu da se bori sa konfliktima, sa sukobima umjesto da ulaze u sukob“, rekla je Jennifer Nadel, suosnivačica i direktorica organizacije Compassion in Politics.

Na drugoj panel diskusiji „Odgovornost i etika u političkoj komunikaciji – Uloga medija i civilnog društva u suzbijanju govora mržnje“ su prisustvovali predstavnici civilnog sektora, Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i Mediacentra.

Principijelnost i hrabrost su ključni za vraćanje ljudske slobode. Kako stvoriti društveni ambijent u sistemu narušenih vrijednosti i moralne krize? Kome vjerovati od medija? Kako se boriti protiv poluistina i protiv govora mržnje, te lažnih informacija koje truju i ono preostalo ljudsko što je ostalo u nas? Lična odgovornost je put prema tome“, izjavio je Vehid Šehić, direktor Foruma građana Tuzla.

Događaj je završio potpisivanjem zajedničke izjave o zalaganju za suzbijanje govora mržnje i narativa podjela u političkom životu u BiH koja naglašava posvećenost fer i transparentnim izborima, te zdravom političkom dijalogu, saopćeno je sa skupa u Sarajevu. (t)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *