Vikendom kada su svi članovi porodice na okupu i bez obaveza žene su u dilemi šta spremiti za ručak, a da svi budu zadovoljni.
Odlična ideja za nedeljni ručak jeste piletina sa šarenim povrćem iz rerne sa kojom ne možete promašiti.
Bilo da članovi vaše porodice vole meso, ili povrće u ovom jelu svako može pronaći ono što mu odgovara, a vi ćete nahraniti sve jednim jelom.
Ovaj recept je brz, lagan, ali i zdrav. Ovisno koje sve vrste povrća da dodate, ni sa jednim nećete pogriješiti, a u organizam ćete unijeti mnogo zdravih sastojaka. Recept možete prilagoditi svojim preferencijama i ukusima.
Od sastojaka su potrebni:
- Pileći batak ( dva, tri ili više u zavisnosti koliko želite )
- Tri oljuštena krompira isjeckana na kockice
- Crvena i zelena paprika isjeckane na trakice
- Crveni luk
- Dvije mrkve
- Maslinovo ulje, origano, crvena paprika i drugi začini po ukusu.
Proces pripreme je jako jednostavan.
Zagrijte rernu na 200 stepeni, u velikoj zdjeli pomiješajte krompir, paprike, crveni luk i mrkvu. Dodajte maslinovo ulje, origano, crvenu papriku, so i biber. Dobro promiješajte da se sve ravnomjerno pokrije začinima.
Pileće batake operite i posolite i pobiberite. Ako želite, možete ih premazati s malo limunovog soka ili dodati isjeckani bijeli luk za dodatni ukus.
U velikom plehu za pečenje prvo rasporedite povrće, a zatim na vrh stavite pileće batake. Ako imate limunovog soka, možete ga preliti preko piletine i povrća.
Stavite pleh u zagrijanu pećnicu i pecite 35-45 minuta, ili dok piletina ne bude potpuno pečena i povrće mekano. Povremeno možete prelivati piletinu i povrće sa sopstvenim sokom iz pleha za dodatni ukus i sočnost.
Kada je sve gotovo, izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Servirajte toplo.
Ovaj recept je sjajan jer se sve priprema u jednom plehu, što znači manje pranja i više vremena za uživanje u ručku. Također, možete koristiti bilo koje povrće koje imate pri ruci ili koje volite. Uživajte u laganom i ukusnom ručku. (tl)