U Lukavcu otvorena izložba “Između četiri zida” i predstavljen album “Sin pustinje”

Sama postavka izložbe, svojevrsne kutije u koje publika ulazi kako bi vidjela sadržaj, šalje snažnu poruku – da se nasilje u porodici dešava u intimi vlastitog doma
izlozba izmedju cetiri zida nagradjivanje fotografkinje aide redzepagic i novinarke i aktivistkinje kristine ljevak bajramovic otvorena u centru za kulturu lukavac
(Postavka u kojoj publika ulazi u svojevrsne kutije šalje snažnu poruku – Foto: Klix.ba)

U gotovo tri godine aktivnog rada na promociji istinskih vrijednosti, mali bosanskohercegovački grad Lukavac je, kroz tamošnji Centar za kulturu, postao mjesto koje važi za sinonim kulture i njegovanje projekata koji vode uključenju lokalne zajednice s posebnim akcentom na mlade.

Pokazao je to i interes za potpuno drugačiji koncept izložbe “Između četiri zida” nagrađivane fotografkinje Aide Redžepagić i novinarke i aktivistice Kristine Ljevak Bajramović, otvorene u Gradskoj galeriji “Almir Biković”.

Sama postavka izložbe, svojevrsne kutije u koje publika ulazi kako bi vidjela sadržaj, šalje snažnu poruku – da se nasilje u porodici dešava u intimi vlastitog doma, između četiri zida, piše Klix.ba.

Bila je ovo prilika i za razgovor s povodom, u kojem su o brutalnostima kojima su izloženi mnogi kroz fizičko i digitalno nasilje, ali i sve druge oblike ugrožavanja vlastitih prava, progovorili učesnici svojevrsnog panela, autorica Redžepagić, istaknuti bh. novinar i publicista Ahmed Burić, kompozitor, istraživač i interpretator sevdaha Damir Imamović, te dr. Meliha Bijedić, čija je uža naučna oblast upravo poremećaji u ponašanju.

Još jednom je istaknuto da je statistika neumoljiva, da je u našem društvu svaka treća žena izložena nekom obliku nasilja, te da i ustanove kulture, kao i radnici u kulturi, trebaju često i snažno, kroz projekte poput ovoga, uticati na svijest ljudi i, kroz rad sa mladima, uticati na razvijanje pozitivnih ljudskih vrijednosti.

Samo jedna žena, kroz ovako značajan projekat, ili obnašajući neku istaknutu poziciju u našem društvu, može napraviti mnogo, istakao je tokom panela Ahmed Burić i time poslao možda najznačajniju poruku, da bi u društvu jednakih prilika i mogućnosti za sve, zasigurno bilo i manje nasilja.

Izložba je realizovana u saradnji sa Europe House, podržana od strane Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasade Španije u Bosni i Hercegovini, Goethe Instituta i Grada Lukavac.

A koliko publika u ovom gradu zna prepoznati kvalitet ponuđenog sadržaja, svjedoči i, do posljednjeg mjesta, ispunjen Cabaret Club, kao pozornica za promociju prvog spokenword albuma na našim prostorima pod nazivom “Sin pustinje”.

Ovacije i energične aplauze izazvala je, kako britka, angažirana poezija Ahmeda Burića, tako i fantastična muzika Damira Imamovića na sazu, te Tonija Kitanovskog i Gorana Mihajlovića na električnim gitarama, protkana povremenim Burićevim solažama na usnoj harmonici, prenosi Klix.ba.

Regionalna ekipa (Sarajevo, Skoplje, Beograd) je kroz večer poezije i muzike publici donijela snažnu, drugačiju i istinskom kulturom oplemenjenu završnicu ovogodišnjeg Ljeta u Lukavcu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *