Rekordna turistička sezona u TK: Jezera, planine, termalne vode, privlače sve više posjetitelja

Ipak, jedan od problema s kojim se suočila ljetna sezona, nedostatak radne snage, naročito u ugostiteljstvu, vjerovatno će ostati izazov i u nadolazećoj zimskoj sezoni.

(Zanimljive statistike ove godine- Foto: Darko Zabus/Tuzlalive.ba)

Tuzlanski kanton može se pohvaliti uspješnom ljetnom turističkom sezonom, koja polako privodi kraju. Panonska jezera, najpoznatija turistička atrakcija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, oborila su rekorde u broju posjetilaca. Osim jezera, značajan porast posjeta zabilježen je i na planini Konjuh te u brojnim privatnim turističkim objektima.

Panonska jezera ove godine ostvaruju najbolju sezonu od svog otvaranja 2003. godine.

“Imali smo preko 74 uzastopna sunčana dana, što je ključno za uspjeh ovakvih turističkih lokacija. Ove godine smo premašili 420.000 posjetilaca, što je nadmašilo naše planove i prije zvaničnog kraja sezone 31. augusta. Više smo nego zadovoljni”, izjavio je Majid Porobić, direktor JP Panonika Tuzla.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona također je izrazila zadovoljstvo turističkom sezonom u svim gradovima i općinama kantona, naglašavajući ekspanziju dnevnog turizma.

“Na turističkoj karti BiH često smo prikazani kao manji igrač, ali s brojkama poput skoro pola miliona prodatih ulaznica za Panonska jezera, rekordnim posjetama na Orionu u Srebreniku i gračaničkim termama, te rastućom popularnošću Konjuha, jasno je da Tuzla i Tuzlanski kanton žive turizam”, rekao je Miralem Mešković, voditelj Turističkog ureda TZ TK.

Turistička zajednica već se priprema za zimsku sezonu, koja će obuhvatiti bogat program događaja širom kantona.

“Pripremamo promotivne materijale s QR kodovima koji vode na naše turističke web stranice, kao i na stranice općinskih i gradskih turističkih zajednica. Ovo je novina koju ćemo distribuirati širom kantona”, dodao je Mešković.

Ipak, jedan od problema s kojim se suočila ljetna sezona, nedostatak radne snage, naročito u ugostiteljstvu, vjerovatno će ostati izazov i u nadolazećoj zimskoj sezoni.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *