Koliko gradova na svijetu se zove Tuzla, gdje su i koje su im specifičnosti, te sastav stanovništva? (Foto)

Najpoznatija Tuzla, naša je bosanskohercegovačka, treći je najveći grad u zemlji. Ime "Tuzla" potječe od turske riječi "tuz", što znači so

Koliko gradova na svijetu nosi ime Tuzla? Gdje su i po čemu su specifični. Koliko nam je poznato, u svijetu postoje tri grada s imenom Tuzla.

Osim u BiH, gradove s imenom Tuzla imaju još Tuirska i Rumunija. Evo zanimljivosti o svakom od spomenuta tri ‘slana grada’.

1. Tuzla, Bosna i Hercegovina

(Prelijepi noćni snimak naše Tuzla – Foto: Jasmina Topčić – Šarac)

Najpoznatija Tuzla, naša je bosanskohercegovačka, treći je najveći grad u zemlji. Ime “Tuzla” potječe od turske riječi “tuz”, što znači so, a povezano je s bogatim naslagama soli koje se eksploatiraju od vremena Rimskog Carstva. Poznati smo po jedinstvenim slanim jezerima, jedinim takve vrste u Europi, koja su popularna među turistima.

Sastav stanovništva Tuzle je multietnički, s većinskim bošnjačkim stanovništvom, uz značajne hrvatske i srpske zajednice. Tuzla je poznata i po svojoj bogatoj kulturnoj sceni, s brojnim festivalima, kazalištima i muzejima, te sportu.

Košarkašice Jedinstva Aide jedini su ženski klub u BiH koji se okitio naslovom prvakinja Evrope. Košarkaš Mirza Delibašić, rođeni Tuzlak, najveće je sportsko ime u povijesti BiH, dok je atletičar Zlatan Saračević nosilac titule prvaka Evrope u bacanju kugle u dvorani. To su samo najpoznatija sportska imena Tuzle, a ima ih zaista mnogo.

2. Tuzla, Turska

Tuzla, Turska
(Tuzla u Turskoj, predgrađe Istanbula – Foto: Internet)

Drugi grad koji nosi ime Tuzla nalazi se u Turskoj, u blizini Istanbula. Ova Tuzla je zapravo predgrađe Istanbula i dio je Istanbulske metropolitanske regije. Grad je poznat po svojoj industriji i lučkom prometu, s obzirom na svoju blizinu Mramornom moru.

Ime grada vjerojatno potječe iz osmanskog razdoblja i povezano je s postojanjem slanih izvora ili solana u tom području. U Osmanskom Carstvu, sol je bila vrlo važan resurs, a mjesta koja su imala izdašne zalihe soli često su nosila ime Tuzla. Ova tradicija imenovanja gradova prema njihovim prirodnim resursima odražava ekonomsku i društvenu važnost soli u svakodnevnom životu i trgovini tijekom tog perioda.  

Sastav stanovništva u ovoj Tuzli odražava etničku raznolikost karakterističnu za veće turske gradove, s pretežno turskim stanovništvom, ali i značajnim prisustvom kurdske i arapske zajednice. Grad se također razvija kao važan industrijski centar, s brojnim tvornicama i poslovnim zonama.

3. Tuzla, Rumunija

Tuzla, Rumunija
(Tuzla u Rumuniji je malo, ali turistički poznato mjesto sa lijepim plažama – Foto: Internet)

Manje poznata Tuzla nalazi se u Rumuniji, smještena u kantonu Constanța na obali Crnog mora. Ovo je malo naselje, ali privlačno turistima zbog svoje blizine moru i prirodnim ljepotama.

Svoje ime duguje turskoj riječi “tuz,” što znači sol, slično kao i bosanskohercegovačka Tuzla. Ovo ime potječe iz vremena Osmanskog Carstva, kada su Turci vladali ovim područjem. Kao i mnogi drugi gradovi u regiji, Tuzla je vjerojatno dobila ime zbog povezanosti s eksploatacijom soli ili postojanjem slanih izvora ili močvara u blizini, što je bila česta pojava u osmanskim toponimima. Ovaj povijesni kontekst naglašava važnost soli kao resursa i trgovine u prošlim stoljećima.

Sastav stanovništva ove Tuzle pretežno je rumunjski, s manjim brojem pripadnika manjina kao što su Turci i Tatari, koji su povijesno prisutni u ovom dijelu Rumunjske. Grad je poznat po svojim lijepim plažama i mirnom okruženju, što ga čini idealnim za turiste koji traže opuštanje. (vp)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *