Tuzlanski aerodrom u “novom ruhu”: Milion maraka za dugo očekivani projekat

Halilagić je istakao da nova svjetlosna signalizacija povećava konkurentnost aerodroma, privlačeći kvalitetnije avioprevoznike.
na tuzlanski aerdrom jutros sletio prvi avion turske kompanije pegasus koji ce subotom letjeti za istanbul
(Pegasus će iz Tuzle imati letove za Istanbul svake subote – Foto: Vijesti.ba)

Prošle subote Tuzla je povezala s Istanbulom prvim letom aviokompanije Pegasus, čime je zvanično započela nova saradnja, koja je ostvarena bez podrške Vlade TK.

Vlada TK kontinuirano ulaže u razvoj aerodromske infrastrukture, s ciljem privlačenja novih aviokompanija koje nude letove prema evropskim destinacijama. Nedavno je završen projekt postavljanja svjetlosne signalizacije na pisti Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Premijer Irfan Halilagić izjavio je da su aviokompanije dugo zahtijevale svjetlosnu signalizaciju na centralnoj liniji piste, a ignorisanje ovih zahtjeva dovelo je do gubitka strateških partnera. Međutim, Vlada TK je prošle godine osigurala 1.000.000 KM za ovaj projekat, koji je nedavno završen.

Halilagić je istakao da nova svjetlosna signalizacija povećava konkurentnost aerodroma, privlačeći kvalitetnije avioprevoznike.

Uz to, radovi na izgradnji atrija su u toku, uskoro počinje proširenje trećeg gatea, a aerodrom će se certificirati prema EASA standardima. Ove investicije doprinijet će većoj atraktivnosti tuzlanskog aerodroma i njegovom daljem razvoju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *