Naša posla: Što bi u kontejner, kad može u Jalu! (Foto)

Umjesto u najbliži kontejner, plastične stolice neki 'delija' bacio je u korito Jale. I tako sliku ovog našeg potočića učinio još sumornijom

Koliko god bila mala, plitka i nečista, skromne flore i faune, rijeka Jala bitna je za život grada. U nju se ulijeva Solina.

Kakva god, Jala se ulijeva u Spreču i tako čini dio mreže vodotokova koji život znače. Izvire na području Majevice, na lokalitetu Ravni Liještak, na nadmorskoj visini od oko 700 m. Ukupna dužina toka od izvora do ušća u Spreču iznosi 37 km. Najveće pritoke su Solina i Joševica, te Požarnička rijeka, Grabov i Mramorski potok.

Iz razloga nepoznatih čovjeku priroda je predvidjela da se, na primjer, u gradu Karlovcu susretnu četiri rijeke, te spoje u jedno: ljepotu, nepredvidivost i snagu.

Priroda je, sukladno svojim nama nepoznatim zakonima, Tuzli dala tek omalenu Jalu, veliku jedino kad nabuja. Ali, kažu stariji, Jala je nekada bila brža i dublja. Recimo, na krivini, u blizini nekadašnje Mehaničke radione u Kreki, kasnije TTU-a, bila je toliko duboka da se ‘naglavačke’ moglo skakati s njenih obala. Mnogima je bila škola plivanja.

Zbog ispuštanja nečistoća bez prethodnog prečišćavanja Jala spada u najzagađenije rijeke u BiH.

Međutim, zašto uz sve navedeno, nekima služi i kao deponija otpada? Umjesto da je kakvu-takvu čuvamo kao ‘kap na dlanu’, bacamo razno smeće, a kao što se može vidjeti na fotosima našeg saradnika, bahati građani bacaju i dijelove namještaja.

Umjesto u najbliži kontejner, plastične stolice neki ‘delija’ bacio je u korito Jale. I tako sliku ovog našeg potočića učinio još sumornijom. I cijela ova mini priča je o tome: vandalizmu na štetu prirode! (tl – Foto: TZL.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *