Počela podjela besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola TK (Foto)

Za učenike od 6. do 9. razreda nabavljeno je 50 posto novih, a 50 posto su dobro očuvani udžbenici iz prošle godine - kazao je ministar Omerović

Kako bi napravio uvid u proces distribucije besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona, ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović posjetio je danas Osnovnu školu „Tušanj“ u Tuzli.

Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo i ove godine su obezbijedili besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola od prvog do devetog razreda. Nabavljeno je više od 200.000 udžbenika.

Kao nauk su poslužile greške iz prethodne godine pa su, prema riječima ministra Omerovića, za učenike od 1. do 5. razreda nabavili u potpunosti nove udžbenike, radne udžbenike i radne sveske.  

Distribucija udžbenika, rekao je ministar, ide po planu. Najznačajniji dio udžbenika od 1. do 5. razreda je već distribuiran u škole. Udžbenici će čekati ‘prvačiće’ u školama.

– Za učenike od 6. do 9. razreda nabavljeno je 50 posto novih, a 50 posto su dobro očuvani udžbenici iz prošle godine – kazao je ministar Omerović.

U osnovnu školu „Tušanj“ ove je godine upisano 115 prvačića a direktorica Amela Sinanović zadovoljna je jer distribucija ide po planu.

– Ovo je izuzetno bitno za roditelje, da oni barem što se tiče udžbenika nemaju troškova i da se na taj način njihov kućni budžet rastereti – kaže direktorica Sinanović.

Da bi se izbjegla situacija u kojoj neki učenici od 6. do 9. razreda dobiju nove a drugi samo već korištene udžbenike, odlučeno je da se ide sa kombinacijom pola – pola, te će se udžbenici u svim školama na području TK distribuirati na ovaj način.

U operativni dio distribucije besplatnih udžbenika uključio se i Aktiv direktora osnovnih škola TK.

Ministarstvo je sa Aktivom direktora osnovnih škola osmislilo način distribucije udžbenika tako da za veće općine i gradove postoje punktovi na koje su udžbenici dopremljeni, odakle se dalje distribuiraju u škole. Isto tako, određeni broj izdavačkih kuća je školama direktno dopremio udžbenike tako da je ove godine distribucija udžbenika protekla u najboljem redu – rekao je direktor Aktiva Dževad Mehić, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK. (t – Foto: Press TK)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *