Bosanac Haris Muratović preplivao Bosforski zaljev dug 6,5 kilometara!

Haris je već poznat po svojim podvizima, jer je prošle godine preplivao Neumski zaljev dug 7 km. Ovaj put, njegova odlučnost i snaga došle su do izražaja u izazovnim uslovima koje pruža Bosfor
(Haris Muratović je preplivao zaljev u dužini od 6,5 kilometara, a bodrila ga je porodica – Foto: FB)

Danas je u Istanbulu održano 36. po redu takmičenje u plivanju, koje je ove godine bilo posebno za Bosnu i Hercegovinu, jer je po prvi put na ovom događaju, koji se organizuje već 35 godina, Bosna i Hercegovina imala je svog predstavnika.

Sarajlija Haris Muratović, otac četvero djece, humanista, strastveni sportista i iskusni planinar koji se popeo na sve značajne vrhove u Bosni i Hercegovini i regionu, uspješno je preplivao Bosforski zaljev dug 6,5 km.

Haris je već poznat po svojim podvizima, jer je prošle godine preplivao Neumski zaljev dug 7 km. Ovaj put, njegova odlučnost i snaga došle su do izražaja u izazovnim uslovima koje pruža Bosfor.

Ovo takmičenje nije samo sportski događaj, već jedinstvena prilika za plivače da se okušaju u preplivavanju između dva kontinenta – Azije i Evrope. Više od 2800 plivača iz cijelog svijeta učestvovalo je u ovoj manifestaciji, gdje se dva kontinenta stapaju u simfoniju plivača, a svaki učesnik postaje pobjednik.

Preplivati 6,5 km kroz Bosfor nije nimalo jednostavno, pogotovo zbog sudara dviju snažnih morskih struja – Crnog i Mramornog mora. Ovaj izazov zahtijeva vrhunsku fizičku pripremu i mentalnu snagu, ne samo za plivače, već i za pratioce koji budno prate svaki pokret takmičara.

Velika je čast predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovako prestižnom događaju. Ovo je prilika da promovišemo našu državu na međunarodnoj sceni. Ključ uspjeha u ovakvom izazovu je jaka mentalna snaga i kvalitetna fizička priprema. Nakon Neuma, a sada i Bosfora, neću stati na ovome. Zahvalan sam svima koji su me podržali, a posebno mojoj porodici koja je došla u Istanbul da me bodri“, rekao je Haris nakon završetka utrke.

Harisova posvećenost sportu, humanitarnim ciljevima i promociji Bosne i Hercegovine čini ga inspiracijom za sve nas. Njegov uspjeh na Bosforskom zaljevu dokaz je da uz pravu pripremu i motivaciju nema granica koje se ne mogu preći. Njegova priča potvrđuje važnost ustrajnosti, podrške najbližih, i vjerovanja u svoje snage. (vb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *