Istraživanje: Koji gradovi svijeta su najprikladniji i najudobniji za život?

Evropski gradovi su dominirali na listi, dok se jedan grad iz Australije također našao među vodećim.

(Zanimljivo istraživanje- Foto: pexels.com )

Globalni indeks gradova rangirao je destinacije prema njihovoj prikladnosti za život, a Grenoble u Francuskoj zauzeo je prvo mjesto. Studija je obuhvatila šest ključnih kriterija: očekivani životni vijek, dohodak po osobi, jednakost prihoda, rekreativne i kulturne sadržaje, brzinu interneta i troškove stanovanja.

Evropski gradovi su dominirali na listi, dok se jedan grad iz Australije također našao među vodećim.

10. Nantes, grad na zapadu Francuske poznat po bogatoj historiji i dinamičnom životu. Château des Ducs de Bretagne, nekadašnja rezidencija vojvoda Bretanje, sada je muzej koji pruža uvid u srednjovjekovnu prošlost grada.

9. Gent u Belgiji, deveti na listi, poznat je po svojoj očaravajućoj arhitekturi i srednjovjekovnom šarmu. Gradske ulice, uz kanale, pružaju idiličnu atmosferu za šetnje i uživanje u pogledu na historijske zgrade.

8. Zurich, najveći grad Švicarske, koji se ističe visokim kvalitetom života i bogatom kulturnom scenom. Stanovnici uživaju u rekreativnim sadržajima na obalama jezera i parkovima uz vodu.

7. Reykjavik, islandski glavni grad, zauzeo je sedmo mjesto, prepoznat kao jedno od najboljih mjesta za život zahvaljujući svojoj sigurnosti i prirodnim ljepotama.

6. Luksemburg, poznat po niskom kriminalu i čistim ulicama, a uvođenje besplatnog javnog prevoza dodatno je poboljšalo kvalitet života stanovnika.

5. Basel, švicarski grad na petom mjestu, spaja kulturne bogatstvo s visokim životnim standardom. Grad se može pohvaliti odličnim zdravstvenim sistemom i renomiranim medicinskim ustanovama.

4. Bergen u Norveškoj je četvrti, a njegova kombinacija prirodnih pejzaža – planina, fjordova i obale – pruža brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom.

3. Bern, glavni grad Švicarske, sa svojim očuvanim srednjovjekovnim starim gradom, koji je pod zaštitom UNESCO-a, te obiljem zelenih površina.

2. Canberra, glavni grad Australije, zauzima drugo mjesto. Ovaj grad odlikuje se visokim standardom života, urednim javnim prostorima i modernim urbanim planiranjem.

1. Grenoble, smješten u francuskim Alpama. Grad kombinuje prirodne ljepote, bogat kulturni život i visoku kvalitetu života, uz napredak u naučnim istraživanjima i tehnološkim inovacijama. Posebno se ističe po infrastrukturnim rješenjima za biciklizam i ekološke inicijative.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *