Novi način glasanja: Kako će se glasati uz čitač otisaka ili skener?

Na 165 mjesta, gdje će se vršiti autentifikacija, birači će nakon pokazivanja važećeg dokumenta proći elektronsku provjeru.

(Noviteti na ovogodišnjim lokalnim izborima- Foto: Arhiva )

Na predstojećim lokalnim izborima, na 458 biračkih mjesta, biće uvedene nove tehnologije, uključujući biometrijsku identifikaciju, autentifikaciju birača, optičke skenere, automatsko prebrojavanje glasova i video-nadzor.

Sistem glasanja će varirati u zavisnosti od lokacije. Na nekim mjestima će se primjenjivati samo autentifikacija birača, dok će na drugim biti korištena biometrijska identifikacija. Na 145 biračkih mjesta biće uvedeni optički skeneri, pišu Nezavisne novine.

Na 165 mjesta, gdje će se vršiti autentifikacija, birači će nakon pokazivanja važećeg dokumenta proći elektronsku provjeru. To uključuje skeniranje ličnog dokumenta ili unos matičnog broja, a zatim skeniranje otiska prsta. Ako se otisak podudara sa bazom podataka Agencije za identifikacione dokumente, birač dobija glasački listić. U slučaju neuspješne autentifikacije, ponovna identifikacija će biti obavljena uz pomoć ličnog dokumenta, a vodiće se i posebna evidencija.

Posebno zanimljiva biće primjena optičkih skenera na 145 biračkih mjesta u Prijedoru, Novom Gradu, Visokom, Stocu, Tuzli i Vozući. Ovi skeneri omogućavaju ubacivanje glasačkih listića u glasačku kutiju, automatsko prebrojavanje glasova i trenutnu transmisiju rezultata Centralnoj izbornoj komisiji. Nakon ubacivanja listića, skener će prikazati informaciju o važećem ili nevažećem glasačkom listiću, nakon čega birač može potvrditi ili poništiti glasanje.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta, operateri će štampati izvještaj o rezultatima, a automatsko prebrojavanje će biti praćeno i ručnim prebrojavanjem listića, kako bi se osigurala tačnost podataka. Razlike između automatskog i ručnog prebrojavanja biće regulisane posebnim aktom Centralne izborne komisije BiH.

Uz autentifikaciju i optičke skenere, novi sistem uključuje i biometrijsku identifikaciju, pri čemu se otisci prsta birača porede sa podacima iz evidencija u realnom vremenu putem posebnih uređaja.

Izvor: Nezavisne novine

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *