Redukcije vode: Dnevno 100 kvarova, radnici mogu popraviti najviše 20!

Osim građana koji pokazuju neodgovornost, dio krivice snosi i Gradski vodovod

(Počiju redukcije vode skoro svim dijelovima Tuzle – Foto: Ilustracija, arhiva)

Većina mjesnih zajednica u gradu Tuzla ima problema sa vodosnabdijevanjem, posebno se to odnosi na posljednjih desetak dana.

Iz tog razloga danas je JP Vodovod i kanalizacija Tuzla prezentovalo plan distribucije vode u uslovima otežanog vodosnabdijevanja. Tako je uži centar grada u režimu otežanog vodosnabdijevanja od 21:00 do 05:00 sati.

U prigradskim mjesnim zajednicama ovaj režim je dvokratan, pa tako neke mjesne zajednice u Tuzli vodu neće imati ili će imati slabo napajanje od 10:00 pa do 15:30 te od 22:00 do 05:00 sati ujutro.

Razlozi reduciranja isporuke vode u Tuzli su, prije svega suša, nakon toga kvarovi na mreži, kojih dnevno bude oko 100.

Mi trenutno sa izvorišta dobijamo oko 60% potrebne vode. Nedostaje nam oko 200 litara u sekundi. Imamo kvar i na Fabrici vode Cerik. Ja pozivam građane da savjesno troše vodu koju imamo. Nemamo dobru prognozu vremena za naredni period. Apelujem, vodu trošite za piće, spremanje hrane, sanitarne potrebe. Ne koristimo vodu za pranje auta, pranje tepiha, zalijevanje bašte, na takav način možemo sačuvati barem ovo vode što imamo. Mi sada radimo prigušivanje određenih zona grada jer imamo veliko povlačenje vode u određenim naseljima“, kazao je gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić.

(Hoće li gradonačlenik Lugavić nekoga pozvati na odgovornost zbog problema u vodosnabdijevanju? – Foto: VB)

Prigušivanje pritiska vode dovodi do velikog broja kvarova.

Imamo oko 100 kvarova dnevno koje uzrokuje ovo prigušenje. U pitanju je pucanje ventila, pucanje cijevi. Vodovod dnevno može popraviti između 15 i 20 kvarova. Bez odgovornog ponašanja građana mi nećemo moći govoriti o stabilizaciji vodosnabdijevanja grada Tuzla“, dodao je Lugavić.

Osim građana koji pokazuju neodgovornost, dio krivice snosi i Gradski vodovod.

Ovakvom stanju se niko nije prilagodio, ni građani ni Vodovod. Zato će od danas Vodovod raditi i vikendom kako bi se sanirali kvarovi. Mi moramo biti svi na dispoziciji građanima“, zaključio je Lugavić, a prenose Vijesti.ba.

O pitanju odgovornosti za ovakvo stanje u vodosnabdijevanju, za koje se svojevremeno govorilo da je trajno riješeno, gradonačelnik nije govorio. (vb, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *