Prognoze ne obećavaju: Balkanu prijeti redukcija struje, šta su uzroci?

Zahvaljujući koordiniranim naporima, mreže na Balkanu uspostavile su potreban napon za manje od tri sata
problemi sa el energijom pojedine mjesne zajednice opcina kladanj
(Vrućine stvaraju veliki problem – Foto: Ilustracija, arhiva)

Predviđeni prelazak toplotnog talasa s Pireneja i Apenina u jugoistočnu Evropu izazvao je značajan porast potražnje za električnom energijom na Balkanu, što bi moglo dovesti do potencijalnih ograničenja u snabdijevanju, izvještava portal Montelnews, pozivajući se na izvore iz sektora trgovine električnom energijom.

Prema riječima jednog trgovca električnom energijom, potražnja za strujom trenutno raste, posebno zbog očekivanog povećanja korištenja klima-uređaja na zapadnom Balkanu. Cijene električne energije na berzama jugoistočne Evrope, prema podacima Montelnewsa, u utorak su varirale između 126 i 171 EUR za megavatsat, s najvišom zabilježenom cijenom od 443 EUR za megavatsat u Sloveniji. Nasuprot tome, cijene u zapadnoj Evropi bile su značajno niže, poput 108 EUR za megavatsat u Njemačkoj, izvještava Jutarnji list.

Porast temperatura i volatilnost cijena na tržištu

Na hrvatskoj berzi električne energije (CROPEX), trgovanje za dan unaprijed juče je zaključeno cijenom od 99 EUR za megavatsat, dok je tokom dana cijena dostizala i 219 EUR za megavatsat. U utorak je zaključna cijena na CROPEX-u bila 126 EUR za megavatsat, uz skokove do 392 EUR za megavatsat.

Montelnews također upozorava na prognoze Nacionalne meteorološke službe Srbije, koje predviđaju da bi ove sedmice u cijeloj regiji temperature mogle premašiti 40 stepeni Celzijusa, što bi moglo dodatno povećati potražnju za električnom energijom. Andrea Tura, meteorološki stručnjak iz italijanske službe Meteo Giuliacci, izjavio je za Montelnews da mrežni operateri i trgovci energijom u istočnoj Evropi već preduzimaju mjere za suočavanje s mogućim ograničenjima snabdijevanja.

Toplotni talas i šumski požari pogoršavaju situaciju

Uticaj toplotnog talasa na cijene električne energije dodatno pogoršavaju šumski požari, posebno u Grčkoj, gdje bi smanjena proizvodnja fotonaponske energije mogla dodatno podići cijene, upozorava Styliani Sarri, inženjer u grčkom operatoru elektroenergetske mreže DSO Hedno.

Montelnews također podsjeća na kolaps elektroenergetskih sistema Crne Gore, Albanije, te dijelova BiH, Grčke i Hrvatske 21. juna ove godine, pod okolnostima koje se još istražuju. Evropski operator elektroenergetskih mreža Entso-E u preliminarnom izvještaju navodi da je epicentar ovog regionalnog prekida snabdijevanja bio u Crnoj Gori, dok je uoči “blackouta” crnogorska mreža primila oko 2.000 megavata električne energije iz Italije.

Istraga Entso-E ukazuje da su dva neočekivana isključenja nadzemnih vodova u Crnoj Gori i na granici Albanije i Grčke, izazvala padove napona, što je na kraju dovelo do prekida snabdijevanja električnom energijom u širokom području. Zahvaljujući koordiniranim naporima, mreže na Balkanu uspostavile su potreban napon za manje od tri sata, prenosi SEEbiz.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *