Velike vrućine prave probleme: Radnici u BiH ne koriste svoja prava u ekstremnim uslovima rada

Prema novom zakonu o zaštiti na radu u Federaciji BiH, poslodavci su obavezni internim aktom utvrditi organizaciju i provođenje zaštitnih mjera, posebno za poslove s povećanim rizikom, kao što su radovi na otvorenom.
Radnici, gradjevinarstvo
(Temperatura sve više pogađa radnike u BiH – Foto: Arhiva TL)

Ekstremno visoke temperature u Bosni i Hercegovini posebno pogađaju radnike, naročito one koji rade na otvorenom, poput građevinskih radnika. Iako su pogođeni i radnici u zatvorenim prostorima bez adekvatne ventilacije, građevinski sektor se izdvaja kao najugroženiji, izvještava Forbes BiH.

Nedostatak propisa i zaštite Radnika

Prof. dr sc. Nedim Suljić, diplomirani inžinjer građevinarstva i član Evropske akademije nauka i umjetnosti te BHAAAS-a, ističe da u Bosni i Hercegovini ne postoje strogi propisi koji bi regulisali zaštitu radnika u ovim uslovima, što radnike ostavlja na milost i nemilost poslodavaca.

Suljić je naglasio da su posljednja dva mjeseca donijela ekstremno visoke temperature zraka, a kada one prelaze 36 stepeni Celzijusa, radnici, posebno u građevinskom sektoru, rade u izrazito nepovoljnim uslovima.

Obaveze poslodavaca i neophodne mjere

“Prema Zakonu o zaštiti na radu, poslodavci su dužni osigurati sigurne radne uslove i spriječiti štetne posljedice po radnike tokom vremenskih nepogoda,” rekao je Suljić. On je dodao da su ministarstva socijalnog rada i politike u entitetima izdavala preporuke u junu i julu ove godine kako bi se zaštitili radnici od visokih temperatura.

Prema novom zakonu o zaštiti na radu u Federaciji BiH, poslodavci su obavezni internim aktom utvrditi organizaciju i provođenje zaštitnih mjera, posebno za poslove s povećanim rizikom, kao što su radovi na otvorenom.

Toplotno opterećenje i opasnost po radnike

Suljić upozorava na opasnost od toplotnog opterećenja, posebno kada je relativna vlažnost zraka visoka. “Velika vjerovatnoća iscrpljenosti radnika može dovesti do toplotnog udara,” upozorava Suljić. On je istakao i važnost imenovanja povjerenika na radu u firmama s više od 30 zaposlenih, što nalaže zakon u FBiH, no, prema njegovim riječima, ova praksa se često ne sprovodi.

Preporuke za zaštitu radnika

Suljić je naveo da su ministarstva izdala preporuke poslodavcima da se rad na otvorenom ne obavlja između 12:00 i 17:00 sati, iako smatra da bi taj period trebao biti od 11:00 do 18:00 sati. Također je preporučio da radnici počinju s poslom ranije, već od 6:00 sati ujutro.

Posebno je istakao radnike u cestogradnji, naglašavajući da su izloženi ekstremnim temperaturama asfalta koji dostiže između 130 i 140 stepeni Celzijusa, što u kombinaciji s visokom temperaturom zraka i tjelesnom temperaturom radnika predstavlja gotovo neizdržive uslove rada.

Inspekcijski nadzor i uloga poslodavaca

Suljić je također komentarisao rad inspekcija, naglasivši da je njihova obaveza kontrola radnih uslova, posebno u vrijeme visokih temperatura. Inspektori imaju ovlasti da zabrane rad na mjestima gdje nisu osigurani odgovarajući uslovi.

Suljić je zaključio da radnici često nisu svjesni svojih prava, te da sindikati trebaju preuzeti aktivniju ulogu u zaštiti radnika. On je pozvao na donošenje zakonskih regulativa koje bi precizno definirale ekstremne temperature i obaveze poslodavaca u tim situacijama, kako bi se osigurala sigurnost i zdravlje radnika.

Izvor: Forbes BiH

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *