Legendarni šešir Harrisona Forda prodan za preko 600 hiljade dolara

Jones, pustolovni arheolog, viđen je s šeširom rano u filmu, kada on i njegovi pratioci skaču iz aviona u nesreći koristeći gumeni čamac
sesir koji je harrison ford nosio u drugom dijelu filma indiana jones prodan na aukciji
(Detal iz popularnog filma Indiana Jones u kome Ford nosi legendarni šešir – Foto: Ilustracija)

Šešir koji je nosio glumac Harrison Ford u drugom dijelu filmske franšize “Indiana Jones” prodan je na aukciji za više od 600 hiljada dolara.

Smeđi filcani fedora šešir – posebno napravljen za film “Hram propasti” – postigao je cijenu od 630.000 dolara na aukciji u Los Angelesu u četvrtak.

Na istoj aukciji prodani su i drugi predmeti iz filmske memorabilije, uključujući rekvizite iz filmova “Star Wars”, “Harry Potter” i “James Bond”.

Jones, pustolovni arheolog, viđen je s šeširom rano u filmu, kada on i njegovi pratioci skaču iz aviona u nesreći koristeći gumeni čamac, piše BBC.

Tokom te scene, on se nalazi u avionu s kabaretskom pjevačicom Wilhelminom “Willie” Scott, koju glumi Kate Capshaw, i svojim 12-godišnjim prijateljem Short Roundom, kojeg glumi Ke Huy Quan, dok bježe od kineske kriminalne bande.

Nakon što pilot sabotira let, trio koristi čamac kako bi se spustili iz aviona, a zatim klizili niz planinsku padinu.

Aukcijska kuća je navela da je šešir također korišten tokom dodatnog snimanja u vizualnim efektima producenta Georgea Lucasa.

Fedora je također nošena od strane Fordovog kaskadera u filmu iz 1984. godine, Deana Ferrandinija, i prodana je zajedno s ranije neobjavljenim fotografijama kaskadera koji nosi sada već kultni kostim na lokaciji snimanja.

Ferrandini je preminuo prošle godine. Šešir je potekao iz njegove lične kolekcije.

Sable obojena fedora bila je ažurirana verzija originala iz prvog filma “Indiana Jones” – “Otimači izgubljenog kovčega” – s “više suženim” vrhom u odnosu na prvi šešir, rekla je aukcijska kuća Propstore.

Izradila ga je kompanija Herbert Johnson Hat Company u Londonu, a unutrašnja podstava ima zlatno izvezeni monogram s inicijalima “IJ”.

Na aukciji je također prodana kaciga imperialnog izvidničkog vojnika korištena u filmu “Povratak Jedija” iz 1983. godine – koja je kupljena za 315.000 dolara, kao i štapić koji svijetli, korišten od strane Daniela Radcliffea u filmu “Harry Potter i zatvorenik Azkabana”, za kojeg je ponuđena cijena od 53.550 dolara.

Također, odijelo koje je nosio Daniel Craig u filmu o Jamesu Bondu iz 2012. godine “Skyfall” prodano je za 35.000 dolara.

Brandon Alinger, glavni operativni direktor Propstorea, rekao je da je aukcijska kuća “ponosna što je povezala tako široku grupu obožavatelja s historijskim predmetima koje cijene”.

Šešir iz filma “Indiana Jones” postigao je više nego duplo veću cijenu od drugog fedora šešira iz filma “Hram propasti” koji je prodan na aukciji 2021. godine za 300.000 dolara, prema pisanju Hollywood Reportera. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *