Velika suša pogodila Srebrenik: Na snazi ograničenje upotrebe pitke vode

Gradska uprava je uvela zabranu korištenja vode iz gradskog vodovoda za aktivnosti kao što su:

(Veliki problemi sa vodosnadbjevanjem u Srebreniku- Foto: Ilustracija )

Zbog ozbiljne hidrološke krize i nestašice vode, u Srebreniku je jučer donesena odluka o ograničenju upotrebe pitke vode iz gradskog vodovoda.

Proizvodnja vode trenutno iznosi oko 35 litara u sekundi, dok je potrošnja oko 50 litara, što je izazvano visokim temperaturama, neodgovornim korištenjem vode i povećanim brojem stanovnika u Srebreniku, navodi Gradska uprava.

Ovogodišnja suša je nezapamćena, a nivo podzemnih voda nastavlja opadati. Osim uvođenja redukcija, angažovane su cisterne vatrogasne jedinice koje svakodnevno dostavljaju vodu u najugroženija područja. Posebna pažnja posvećena je obezbjeđivanju vode za napajanje stoke i očuvanje sistema vodosnabdijevanja.

Gradska uprava je uvela zabranu korištenja vode iz gradskog vodovoda za aktivnosti kao što su:

  • Punjenje bazena
  • Zalijevanje zelenih površina i poljoprivrednih površina
  • Pranje betonskih i asfaltnih površina
  • Pranje automobila izvan registrovanih autopraonica

Zabrane ne važe za Vatrogasnu službu i Dom zdravlja Srebrenik. Ove mjere ostaju na snazi do daljnjeg, a njihovo provođenje će nadzirati komunalna inspekcija. U slučaju nepoštivanja, Organ upravljanja može privremeno obustaviti isporuku vode, a prekršioci će biti novčano kažnjeni u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik igra ključnu ulogu u snabdijevanju vodom najugroženijih područja, dostavljajući 240 cisterni vode od januara ove godine. Gradonačelnik Adnan Bijelić apelovao je na građane da racionalno koriste vodu i pokažu solidarnost kako bi svi imali pristup osnovnim životnim potrebama u ovim teškim vremenima.

”Pozivamo građane na odgovorno ponašanje i racionalno korištenje vode, kako bismo svi zajedno prevazišli trenutnu krizu,” istaknuto je u izjavi.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *