Gužve : Ovo su granični prijelazi na kojima je najduže zadržavanje

Granični prijelaz Krstac na putu Gacko-Nikšić otvoren je za putnički saobraćaj do kraja augusta, dok je na prijelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen saobraćaj za vozila iznad 5 tona.
bihamk obavjestava vozace na stanje na putevima na granicnim prelazima prema hrvatskoj duge kolone vozila
(Granični prelazi koje bi ste trebali izbjegavati- Foto: Ilustracija)

Sezona godišnjih odmora donosi očekivane gužve na putevima u Bosni i Hercegovini, posebno na dionici Sarajevo-Mostar u oba smjera. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučuje se putovanje rano ujutro ili kasno popodne. Ako se ipak putuje tokom najtoplijeg dijela dana, savjetuju se češće pauze.

Od jutra je pojačan promet na pojedinim graničnim prijelazima. Na izlazu iz zemlje, duža čekanja su zabilježena na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Izačić, Gradina, Bosanska Dubica, Velika Kladuša, Orašje, Kamensko, Doljani i Ivanica. Čekanja se mogu pratiti putem kamera na web stranici bihamk.ba.

Zbog sanacionih radova saobraćaj je usporen na više dionica, među kojima se izdvajaju Semizovac-Olovo, Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina i Bijeljina-Rača.

Vozači teretnih vozila se mole da, pri formiranju dužih kolona, nakratko se isključe iz saobraćaja kako bi omogućili sigurno preticanje. Na putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok vozila preko 30 tona imaju zabranu prolaska.

Granični prijelaz Krstac na putu Gacko-Nikšić otvoren je za putnički saobraćaj do kraja augusta, dok je na prijelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen saobraćaj za vozila iznad 5 tona. Teretna vozila se preusmjeravaju na prijelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti prijelaz Šepak.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *