GIK Tuzla: Đe svi Turci, tu i mali Mujo…

Članovi i članice GIK-a Tuzla, na čelu sa svojom predsjednicom cijenjenom gđom. Asjom Kravić, koja je ujedno i šefica kabineta ordinirajućeg Gradonačelnika, gotovo svi su direktno uposlenici Gradske uprave ili su sa njom usko interesno "povezana lica".
Dervis Cicko, kandidatura, SzBiH

(Derviš Čičko, društvenopolitički analitičar – Foto: MPt, arhiva)

Promatrajući strategijsko-operativni kadrovski stranački razmještaj članova, njih ukupno sedam, Gradske izborne komisije u Tuzli, i njihove sasvim elementarne egzistencijalne interese spram sopstvenog poslodavca, jasno je da se radi samo o bizarnom sluganskom privjesku grupe korumpiranih čankoliza na usluzi lokalnim ostrvljenim i otuđenim političkim moćnicima. Upravo onima koji su ih i instalirali da budu to što i jesu, tj. krucijalan dio višegodišnje uhodanog kriptokriminogenog sistema i transstranačkog tala izbornih prevara iliti namještanja izbornih rezultata.

Ako bi se bavili narativima otrcanih eufemizama i bljutavom frazeologijom ničega, onda bi im se moglo tepati, pa reći da su u “direktnom sukobu interesa” i sl. Ali, za tim nema nikakve potrebe: neka govore gole činjenice svojom logikom infantilne šuvarovske neostvarene iskrenosti, “bobu bob, a popu pop”.

U stvari, članovi i članice GIK-a Tuzla, na čelu sa svojom predsjednicom cijenjenom gđom. Asjom Kravić, koja je ujedno i šefica kabineta ordinirajućeg Gradonačelnika, gotovo svi su direktno uposlenici Gradske uprave ili su sa njom usko interesno “povezana lica”.

U tom kontekstu, dugogodišnje odgovarajuće ciljano poluprivatno parakadroviranje, proizvelo je situaciju da svegradski uposlenici, njih ukupno cca 2500, svojim de facto “privatnim GIK-om”, sa svojim porodicama i prijateljima, praktično biraju sami sebe, uključujući i Gradonačelnika, koji je i sam izvorno u statusu državnog činovnika.

Na taj način su javni interes i javni novac bjelodano pretvoreni u potpuno privatni biznis uskoporodičnog transgeneracijskog okvira preko tuđih leđa, leđa građana Tuzle, koji pune budžet svojim parama.

Gradska uprava Tuzla

(Gradska uprava Tuzla: GIK Tuzla, u čijoj je službi? – Foto: Arhiva)

Taj cijeli dosadašnji poluklovnovski proces se u narodu popularnom trivijalnošću zove “izbori”.

Naravno, alegorično govoreći, ono što je kadrovski “dopušteno bogovima”, trebalo bi biti “dopušteno i volovima”, pa su članovi i članice uvaženog GIK-a, gotovo svi redom pod “šapom” istog poslodavca. Dakle, tražili ste, gledajte ili letite s posla delikatnom metodom “cipele u donji dio leđa”.

Predsjednicini lojalni pobočnici, tako su g. Davor Piljić, g. Amir Razić, gđa. Aleksandra Trakilović Azinović poprilično visoko rangirani činovnici Gradske uprave i njenog “Prvog u Tuzlaka”, ali, navodno, ti fakti amabaš ne utiču, niti dotiču njihovu svetačku nepristrasnost, objektivnost, pravdoljublje i radikalnu distancu objektivnosti glede onog kome idu na regularni radni brifing. Drugim riječima prethodnog pravdoljupca iz negdašnje Općine, postoji neokaljani kontinuitet istine i pravde matricom, “neka se vrši pravda, pa makar cijeli svijet propao”.

Doduše, vidi čuda neviđenog, gđa. Jelena Ivanović se nakon više nego uspješnog volonterskog mandata u službama Gradske uprave, sasvim slučajno, a i Božijom voljom, obrela ni kriva ni dužna u nedodirljivoj pretorijanskoj gardi GIK-ekipe “u službi naroda”. Sličnom je historijskom neminovnošću diktirane karijerne trakavice na istom mjestu sa svojom mlađahnom drugaricom, završio i juvenilni medijsko-promotorni genije Amar Kavgić: nagrade Grada za “ranoživotno-starijepubertetsko djelo”, pa pravac Gik-u na raspolaganje, a u višem i širem društvenom interesu.

Sadašnji uvaženi pravnik u privatnoj “advokatskoj otkomandi” Gordan Isabegović, a i GIK-predsjednicin krucijalni višenamjenski fahmanski oslonac, imao je višegodišnji vrlo trnovit i težak put etabliranja nevladine udruge “Revolt”, od inicijalne pozitivno kritičke pozicije spram lokalne vlasti, pa do samo od jedne iz hrpe “revolucionarnih uhljeba iz Mrduše Donje” tuzlanskih filistarskih vazala, direktno (para)budžetski finansiranih i isto tako kontroliranih. Ali, “đe svi Turci, tu i mali Mujo”. 

Doduše, dotični ugledni advokat više nije “Revoltiran”, pa se moglo elegantno kolaboracionistički ubaciti pod skute negdašnjih “ljutih birokratiziranih protivnika”. 

Sve u svemu, može se apsolutno imati neograničeno povjerenje u objektivnost, profesionalnost, odgovornost i svijest GIK-ovaca Tuzle o značaju realiziranja procedura poštenih i transparentnih izbora, kao više nego važne društvene misije na kojoj stoji suština opstojnosti demokratskih država svijeta, pa i BiH.

Kao i do sada. (Piše: Derviš ČIČKO, društvenopolitički analitičar)
————————————————————————
(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *