Nevjerovatno: Folkornom ansamblu iz Tuzle zabranjen nastup u Mramoru!

Na kraju, ostaje samo pitanje: ko bi mogao odbiti ovako divne mlade ljude i renomirani ansambl koji uspješno postoji već 28?

(Folkornom ansamblu zabranjen nastup u Mramoru- Foto: tztz,ba)

Pomalo zapanjujuća informacija dolazi iz Folkornog ansambla “Panonija”. Naime kako su naveli u svom saopštenju, njima je zabranjen nastup u MZ “Mramor” iako su imali sve uredne papire.

U nastavku prenosimo njihovo saopštenje

Poštovani građani,

sa žaljenjem vas obavještavamo da je Folklornom ansamblu “Panonija” iz Tuzle zabranjen nastup u vašoj mjesnoj zajednici (MZ) Mramor, uprkos uredno podnesenom zahtjevu i odobrenju Savjeta MZ “Mramor”. Razlozi za ovu zabranu ostaju nepoznati i mogu biti rezultat neobrazovanosti, neznanja, primitivizma ili malograđanštine – to ne možemo sa sigurnošću reći. Međutim, ono što znamo jeste da su nam puna usta mladih, a istovremeno, upravo toj omladini uskraćujemo priliku da se izrazi i da prikaže svoju ljubav prema folkloru i tradiciji.

Ova situacija nas tjera da ozbiljno preispitamo kome dajemo svoj glas na izborima i ko su ti lokalni šerifi i kabadahije koji ulaze u Gradsko vijeće. Odluka da se našim mladim folklorašima zabrani nastup, uprkos odobrenju, pokazuje nepoštovanje prema kulturnom naslijeđu i običajima koje želimo prenijeti budućim generacijama.

Od srca se izvinjavamo građanima MZ “Mramor” jer nam nije dozvoljeno da održimo koncert i ukažemo vam čast kroz našu izvedbu. Naš ansambl broji članove iz čak 17 različitih MZ i do sada smo nastupali u gotovo svim zajednicama, ali nažalost, ovdje nam je to onemogućeno.

Kultura je već dugo u mraku, a sa ovakvim nepismenim odlukama, prijeti joj potpuni mrak. Ovo nije samo borba za naš ansambl, već za svu djecu koja s ponosom nose našu tradiciju i običaje. Jer, ako se mi nećemo boriti za njih, ko će?

Na kraju, ostaje samo pitanje: ko bi mogao odbiti ovako divne mlade ljude i renomirani ansambl koji uspješno postoji već 28 godina?

Folklorni ansambl “Panonija” Tuzla

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *