Dnevnik: Izborni kurvaluk – moralno “snohačenje”!

Navedena društvena pojava neodoljivo podsjeća na "snohačenje" ili moralni kurvaluk (prostituciju). Tu vrstu kulturoloških pojava -"snohacčenje" - opisao je Bora Stanković u "Nečistoj krvi". Sustina je u pojavi da očevi žene sinove i dok oni ne "prirastu", oćevi spavaju sa dovedenom mladom
Vehid Jahic, društvenopolitički analitičar
(Piše: Vehid JAHIĆ, društvenopolitički analitičar)

Blize nam se izbori. Gradjani se guše u prevarama i lažima vlastodržaca. Oni nam za izbore nude još i nove.

Irfana Halilagića, premijera Tuzlanskog kantona, SDA je postavila za nosioca lokalne liste u Lukavcu. Predsjednik Stranke penzionera BiH je na lokalnoj listi u Brezi, iako je poslanik u Parlamentu FBiH. Takvih primjera je mnoštvo u Zenici, Mostaru, RS-u…

Na lokalnim listama su kantonalni i entitetski ministri, funkcioneri i parlamentarci. Već sada se sa sigurnošću može reći da niko od njih neće “s konja na magarca”, odnosno sa viših nivoa na niže, nakon predstojećih izbora.

Zašto se onda kandiduju?

Osnovna pretpostavka je da smatraju kako imaju ugled medju građanima, pa će ih više dati glas njihovoj stranci.

Druga je pretpostavka da je većina stranaka – pozicije i opozicijje – poluprivatna svojina nekolicine probranih, pa oko sebe najradje okupljaju mediokritete, koje građani ne uvažavaju. Zato nemaju kvalitetne osobe za liste. Da ne bile potpuno bezlične, na njih opet postavljaju one koji su imali “prođu” na općim izborima.

Ali, to je prevara biračkog tijela, jer im nude da glasaju za ljude koji ih neće predstavljati u vijećima.     “Političke kurve” se na to ne obaziru. Oni se pozivaju na izborni zakon, jer ta vrsta kandidature zaista nije nezakonita. Takve zakone za “prevaru glasača” donijeli su isti vlastodršci koji spremaju jos jednu izbornu prevaru.

Sa etičko-političkog stanovišta to je apsolutno nemoralno, jer prevare vode u nove demokratske anomalije i ruiniranje sistema države. To je novi korak na putu općeg kulturološkog i moralnog sunovrata sistema u BiH. Takvu perspektivu nam nude vlastodršci na svim nivoima.

Navedena društvena pojava neodoljivo podsjeća na “snohačenje” ili moralni kurvaluk (prostituciju). Tu vrstu kulturoloških pojava -“snohacčenje” – opisao je Bora Stanković u “Nečistoj krvi”. Suština je u pojavi da očevi žene sinove i dok oni ne “prirastu”, oćevi spavaju sa dovedenom mladom.

Analogna je situacija i sa pomenutom izbornom prevarom (zakonitom, ali nemoralnom). Građanima ponude jednog “mladoženju” na listi, a ako to prihvate, onda im “uvale” drugog da sa njima ‘odrađuju posao’.

Ima li “lijeka” za prevare?

Da. “Lijek” je da građani ne glasaju za liste svih stranaka koje im nude jednog, a “uvale” drugog “mladoženju”. Tako ce spriječiti političko “snohačenje”, koje pokušavaju neodgovorni vlastodrsci. (Piše: Vehid JAHIĆ, kolumnista)
——————————————————————
(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

2 0 komentara

  1. Kolega, stanje duha iz vremena Bore Stankovićaaaaa i današnjeg je isto.Dakle,nalazimo se u totalnoj krizi duha-krizi vrijednosti.Kad društvo dođe u takvu situaciju,iz nje se izlazi samo radikalnim izulaskom iz stanja stanja mase koja ne misli svojom glavom već glavom vođe-vlasti, u stanje naroda koji misli svojom glavom i ima odgovornost za stanje društva.Ukratko,narod to rješava izlaskom na ulice.To je zaključak koji se može izvući iz tvog sjajnog teksta.

  2. Mi smo u slobodnom padu, ili jos bolje u orkanskom vrtlogu, te niko nemere a da ne misli jedno ujutro a predvece drugo,drugacije.Ja se u narod ne bih bas pouzdao, ovo je vrijeme kad se krece prema sumama i brdima, da se saceka zora.Ko je proso Tuzlom i sire vidi rulju sto baulja u gomili,njima su kicmu polomili..

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *