Uposlenici Nacionalne biblioteke upućuju zadnji vapaj: Alarm pred gašenje ove važne institucije

"Bez stabilnog i trajnog rješenja za finansiranje i upravljanje ovom institucijom, dugoročne posljedice po obrazovni i kulturni sektor naše zemlje su neizbježne," ističu.
problemi nacionalna biblioteka bih prestanak sa radom
(Nacionalna biblioteka BiH mogla bi biti zatvorena zbog loše situacije u kojoj se nalazi – Foto: Arhiva)

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) organizuju mirnu protestnu šetnju 15. augusta, s početkom u devet sati ujutro.

Prema njihovom zvaničnom saopćenju, okupljanje će se održati ispred zgrade NUB BiH, nakon čega će protestna povorka krenuti prema zgradama Vlade Federacije BiH i Vlade Kantona Sarajevo, a završit će ispred Vijeća ministara BiH u 11:55 sati.

NUB BiH, osnovana 31. oktobra 1945. godine, institucija koja je preživjela ratne strahote, sada se suočava s prijetnjom gašenja zbog nedostatka adekvatne finansijske podrške i nebrige nadležnih organa. Ovo predstavlja ozbiljnu prijetnju za kulturni i obrazovni identitet naše zemlje.

Nacionalna biblioteka igra ključnu ulogu u obrazovnom i kulturnom razvoju Bosne i Hercegovine. Kroz svoje dragocjene resurse, ona pruža neophodnu podršku istraživačima, studentima i široj javnosti, čuvajući jezičko i kulturno nasljeđe naše zemlje.

Ova institucija nije samo kulturni stub, već i vitalni dio očuvanja identiteta Bosne i Hercegovine. Njeni dragocjeni arhivi čuvaju nacionalnu prošlost, omogućujući bolje razumijevanje i cijenjenje naše historije.

“Gašenje ove institucije značilo bi ne samo gubitak vrijednih bibliotečkih i arhivskih fondova, već i ozbiljan udarac akademskoj i kulturnoj zajednici koja se oslanja na ove resurse za svoj napredak i inovacije,” upozoravaju uposlenici NUB BiH.

Propadanje Nacionalne biblioteke ne bi samo osiromašilo našu intelektualnu baštinu, već bi ozbiljno ugrozilo temelje naše državnosti.

“Bez stabilnog i trajnog rješenja za finansiranje i upravljanje ovom institucijom, dugoročne posljedice po obrazovni i kulturni sektor naše zemlje su neizbježne,” ističu.

Ruta šetnje:

  • Početak: Kampus UNSA (ispred NUB BiH) – okupljanje u 9:00 sati
  • Prva stanica: Zgrada Vlade Federacije BiH
  • Druga stanica: Zgrada Vlade Kantona Sarajevo
  • Završetak: Ispred zgrade Vijeća ministara BiH u 11:55 sati
Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *