(Fantastičan kolač na kojem će vam svi pozavidjeti- Foto: Pexels.com )
Cheesecake je omiljeni desert, a posebnu prednost ima verzija koja se priprema bez pečenja. Ova jednostavna varijanta oduzet će vam samo 20 minuta.
Možete ga pripremiti i bez dodatka voća.
Evo šta vam je potrebno:
- 300 grama mljevenog keksa
- 100 grama margarina ili maslaca
- 100 grama šećera u prahu
- Prstohvat soli
- 500 grama sirnog namaza ili mascarponea (sobne temperature)
- 100 grama zaslađenog kondenzovanog mlijeka
- 40 grama kiselog vrhnja
- 150 grama sitnog šećera
- Kašika limunovog soka
- Kašika ekstrakta vanilije
- 150 mililitara vrhnja za šlag
- Svježe višnje ili kompot od višanja
- Ulje za premazivanje kalupa
Priprema:
Otopite margarin ili maslac i pustite da se ohladi. Zatim, pomiješajte mljeveni keks, šećer u prahu i prstohvat soli. U smjesu dodajte otopljeni margarin/maslac i miješajte dok ne postane ujednačena.
Kalup promjera 26 centimetara obložite papirom za pečenje i premažite uljem. Utisnite smjesu od keksa u kalup i poravnajte, zatim ostavite u frižideru dok pripremate kremu.
U većoj posudi umutite sirni namaz ili mascarpone. Dodajte sitni šećer i ponovo umutite. Potom dodajte kondenzovano mlijeko, kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i limunov sok, pa miješajte dok smjesa ne postane jednolična.
U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag i pažljivo ga umiješajte u kremu od sira. Kada je krema gotova, izlijte je u kalup i vratite u frižider da se hladi nekoliko sati.
Ako koristite svježe višnje, stavite ih u lonac s malo vode i 50 grama šećera, kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Ako koristite višnje iz kompota, dodajte i sok kompota uz šećer, pa postupak ponovite. Višnje možete staviti preko ohlađenog kolača ili ih poslužiti odvojeno.