Cheesecake koji je brzo gotov: Osvježavajući kremasti desert topi se u ustima

Možete ga pripremiti i bez dodatka voća.

(Fantastičan kolač na kojem će vam svi pozavidjeti- Foto: Pexels.com )

Cheesecake je omiljeni desert, a posebnu prednost ima verzija koja se priprema bez pečenja. Ova jednostavna varijanta oduzet će vam samo 20 minuta.

Možete ga pripremiti i bez dodatka voća.
Evo šta vam je potrebno:

  • 300 grama mljevenog keksa
  • 100 grama margarina ili maslaca
  • 100 grama šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • 500 grama sirnog namaza ili mascarponea (sobne temperature)
  • 100 grama zaslađenog kondenzovanog mlijeka
  • 40 grama kiselog vrhnja
  • 150 grama sitnog šećera
  • Kašika limunovog soka
  • Kašika ekstrakta vanilije
  • 150 mililitara vrhnja za šlag
  • Svježe višnje ili kompot od višanja
  • Ulje za premazivanje kalupa

Priprema:

Otopite margarin ili maslac i pustite da se ohladi. Zatim, pomiješajte mljeveni keks, šećer u prahu i prstohvat soli. U smjesu dodajte otopljeni margarin/maslac i miješajte dok ne postane ujednačena.

Kalup promjera 26 centimetara obložite papirom za pečenje i premažite uljem. Utisnite smjesu od keksa u kalup i poravnajte, zatim ostavite u frižideru dok pripremate kremu.

U većoj posudi umutite sirni namaz ili mascarpone. Dodajte sitni šećer i ponovo umutite. Potom dodajte kondenzovano mlijeko, kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i limunov sok, pa miješajte dok smjesa ne postane jednolična.

U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag i pažljivo ga umiješajte u kremu od sira. Kada je krema gotova, izlijte je u kalup i vratite u frižider da se hladi nekoliko sati.

Ako koristite svježe višnje, stavite ih u lonac s malo vode i 50 grama šećera, kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Ako koristite višnje iz kompota, dodajte i sok kompota uz šećer, pa postupak ponovite. Višnje možete staviti preko ohlađenog kolača ili ih poslužiti odvojeno.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *