Sutra peta Eko Drinska regata, oko 450 učesnika uživat će u plovidbi Drinom

Dolazak učesnika u Goražde planiran je oko 19 sati, gdje će se zabava nastaviti uz DJ party u Omladinskoj ulici.
tradicionalna eko drinska regata gorazde ucesnici sa cetiri kontinenta
(Cilj ove manifestacije je promocija turistickog dobra ovog dijela Bosne i Hercegovine-Foto: Instagram)

Sutra će u Goraždu biti održana peta Eko Drinska regata, koja ima za cilj istaknuti turistički potencijal Drine kao nedovoljno iskorištenog resursa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Očekuje se rekordan broj od oko 450 učesnika, koji će učestvovati s približno 60 čamaca.

Organizator Dženis Ćulov naglašava da je, za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja regata organizirana kao zaseban događaj, neovisno o zvaničnom programu Internacionalnog Festivala prijateljstva.

“Želimo da regata postane samostalni događaj kojim ćemo promovisati sve što Goražde nudi, umjesto da bude samo dio festivalskog programa,” ističe Ćulov. Dodaje da će na regatu, s 50 čamaca i opremom, doći i profesionalni skiperi iz Foče, s kojima su uspostavili uspješnu saradnju prošle godine.

Veliki interes za regatu privukao je podršku USAID-a i Mreže za izgradnju mira, a učesnici će startati iz kampa Kajakaškog kluba „Buk“ na Modranu.

“Ove godine promijenili smo lokaciju za ručak, koji će biti organizovan na najljepšem izletištu Sadba, kojim upravlja goraždansko udruženje Val. Cilj nam je pokazati kako su od zapuštenog prostora stvorili atraktivno i uređeno mjesto na obali Drine, te im na ovaj način pružiti podršku,” kaže Ćulov.

Tokom ručka, učesnici će imati priliku uživati u tradicionalnoj ribljoj čorbi s drinskom ribom, pitama i roštilju. Na izletištu Sadba bit će organiziran i DJ party, pružajući dodatnu priliku za zabavu i druženje.

Dolazak učesnika u Goražde planiran je oko 19 sati, gdje će se zabava nastaviti uz DJ party u Omladinskoj ulici.

Organizatori s ponosom ističu da Eko Drinska regata privlači sve veći interes svake godine.

“Najavili su nam dolazak mnogi turisti iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz regiona i svijeta. Naš cilj je zadržati turiste kroz ovaj atraktivni događaj, a raduje nas što se oni koji su već sudjelovali u prethodnim godinama ponovo vraćaju i dovode još više ljudi,” naglašava Ćulov.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *