UKC Tuzla apeluje na Vladu FBIH: Potrebno obezbijediti novac za liječenje povratnika u RS

Kako bi se osigurao kontinuitet zdravstvenih usluga, UKC Tuzla hitno traži dodatnih 1.000.000 KM do kraja godine.
UKC Tuzla

(UKC Tuzla pisao Vladi FBIH-Foto: Arhiva)

Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla poziva Vladu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) da hitno obezbijedi dodatna finansijska sredstva za liječenje povratnika iz FBiH u općine Republike Srpske (RS). Ovaj hitan apel dolazi zbog manjka potrebnih sredstava za kontinuirano pružanje zdravstvenih usluga povratnicima, što bi moglo dovesti do ozbiljnih posljedica.

Vlada FBiH je ranije omogućila povratnicima pravo na bolničku zdravstvenu zaštitu u ustanovama FBiH, među kojima je UKC Tuzla vodeća zbog svog položaja i broja pacijenata iz Tuzlanskog kantona. Međutim, odobrena sredstva za 2024. godinu iznose samo 1.550.000 KM, dok su troškovi od januara do jula već premašili tu sumu, dostigavši 1.647.709 KM.

Problem se dodatno pogoršava jer je Vlada FBiH prošle godine uplatila samo 25% zakonom propisanog iznosa u Fond solidarnosti, što je dovelo do stvaranja listi čekanja, naročito među onkološkim pacijentima. Kako bi se osigurao kontinuitet zdravstvenih usluga, UKC Tuzla hitno traži dodatnih 1.000.000 KM do kraja godine.

UKC Tuzla, kao neprofitna ustanova, apeluje na Vladu FBiH da preuzme svoje zakonske obaveze i obezbijedi potrebna sredstva. Podsjećaju da je zbog nedostatka novčanih sredstava UKC Tuzla 20.07.2024. godine poslao obavijest relevantnim institucijama, ali do danas nije dobio odgovor.


Iz UKC-a Tuzla poručuju:

“Pružanje zdravstvenih usluga za povratnike nije samo zakonska obaveza, već i moralna dužnost prema ljudima koji su se vratili u svoje domove nakon godina izgnanstva. Neuspjeh u osiguravanju potrebnih sredstava za njihove zdravstvene usluge bi imao ozbiljne posljedice po njihovo zdravlje. Stoga, još jednom apelujemo na nadležne institucije da prepoznaju hitnost situacije i osiguraju dodatna sredstva kako bi se omogućio nesmetan nastavak liječenja povratnika u općinama u RS-u.”

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *