Smokve su riznica zdravlja

Smokve su svjetski poznate kao kućni lijek kod konstipacije zbog sadržaja prehrambenih vlakana koji je značajno viši od sadržaja vlakana u zobenim pahuljicama
smokve veoma zdravo voce ljekoviti dijelovi su plod mlijecni sok list kora drveta
(Ljekoviti dijelovi su plod smokve, mliječni sok, list i kora drveta – Foto: Ilustracija)

Smokva se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima.

Ljekoviti dijelovi su plod smokve, mliječni sok, list i kora drveta. Smokve su odličan izvor minerala i vitamina, kalcija, fosfora, bakra, kalija, magnezija, vitamina B, C, A i K. Odličan su izvor fitohemikalija poput proantocijanidina. Smokva sadrži i tekin, antioksidativni sastojak koji smanjuje nivo holesterola u krvi.

Smokve su svjetski poznate kao kućni lijek kod konstipacije zbog sadržaja prehrambenih vlakana koji je značajno viši od sadržaja vlakana u zobenim pahuljicama.

Također, prehrambena vlakna iz smokava djeluju povoljno na rast dobrih bakterija u crijevima, a zdrava crijevna mikroflora temelj je cjelokupnog zdravlja organizma.

Najviše antioksidansa imaju sorte smokava tamno ljubičaste boje, no i sorte smokava zelene boje u punoj zrelosti također sadrže značajnu količinu antioksidansa. Treba imati na umu da je najviše antioksidansa, kao i kod većine drugih vrsta voća, smješteno u kori, stoga ih obavezno valja jesti s korom. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *