Tužilaštvo BiH zatražilo raspisivanje crvene potjernice za Galićem

Zoran Galić je, podsjećamo, iz Bosne i Hercegovine pobjegao 9. jula ove godine, samo nekoliko sati prije nego što su pripadnici SIPA-e započeli akciju u kojoj je trebao biti uhapšen

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Suda BiH raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Zoranom Galićem, još uvijek aktualnim zamjenikom direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji je prošlog mjeseca pobjegao u Hrvatsku kako bi izbjegao hapšenje zbog korupcije, saznaje Istraga.ba.

Sud BiH bi o tom zahtjevu trebao odlučiti do kraja sedmice, što znači da bi crvena potjernica za Galićem trebala biti u sistemu Interpola najkasnije u ponedjeljak. A onda bi vlasti Republike Hrvatske trebale postupiti po potjernici i započeti proces odlučivanja o eventualnom izručenju Zorana Galića Bosni i Hercegovini.

Ipak, prema informacijama Istrage, vlasti Hrvatske neće donijeti odluku o izručenju Zorana Galića, jer je upravo službeni Zagreb insistirao kod lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da bivšeg direktora Granične policije imenuje za zamjenika direktora SIPA-e.

Zoran Galić je, podsjećamo, iz Bosne i Hercegovine pobjegao 9. jula ove godine, samo nekoliko sati prije nego što su pripadnici SIPA-e započeli akciju u kojoj je trebao biti uhapšen. Zamjenik direktora direktora SIPA-e je neposredno prije akcije prelazio u Hrvatsku, nakon čega se vrato u BiH, da bi ponovo, nekoliko sati kasnije ilegalno prešao u Hrvatsku.

Zoran Galić je trebao biti uhapšen zajedno sa pripadnikom Granične policijske BiH Blagojem Milovićem iz Trebinja, te “biznismenima” i krijumčarima cigaretama Ivicom Bagom iz Gruda i Borisom Iveljom iz Berkovića. Galiću su navedeni biznismeni kupili automobil koji je pronađen ispred njegove kuće. Ključne informacije o Galićevoj kourpciji dokumentovane su kroz raspakivanje Sky aplikacije.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *