Apeli iz VIK-a bez rezultata: U Tuzli počinju noćne redukcije vode

JKP "Vodovod i Kanalizacija" d.o.o. Tuzla apeluju na korisnike da u ovim ekstremnim uslovima pokažu razumevanje kako bismo zajednički prevazišli trenutnu situaciju i osigurali uredno vodosnabdijevanje grada Tuzla.

(Uvedene redukcije vode- Foto: Arhiva)

Zbog činjenice da dosadašnji apeli prema korisnicima naših usluga nisu značajno poboljšali uslove vodosnabdijevanja, Javno komunalno preduzeće “Vodovod i Kanalizacija” d.o.o. Tuzla je primorano da uvede redukcije u noćnim satima, saopštili su danas iz JKP ViK Tuzla.

Ova mjera se primenjuje na rezervoarima s najvećom potrošnjom. Snabdevanje vodom u Tuzli oslanja se na četiri glavna rezervoara: Mosnik, Ši Selo, Gradovrh i Cerik.

Najkritičnija situacija je u centralnom delu grada, koji se snabdeva sa rezervoara Mosnik, kao i na istoku grada, sa rezervoara Gradovrh, gde je potrošnja najveća i gdje živi najveći broj potrošača. Zbog toga se ti rezervoari noću moraju delimično zatvarati, odnosno smanjivati protok vode.

– Sistem vodosnabdijevanja nije predviđen za zalivanje bašti, pranje automobila i slične aktivnosti, niti za nekontrolisano korišćenje pitke vode za privatne ili iznajmljivane bazene; već isključivo za ličnu potrošnju pitke vode i sanitarne potrebe. Ukoliko se voda bude koristila u te svrhe, obezbedićemo uredno vodosnabdijevanje – istakli su iz ViK Tuzla.

Iz JKP “Vodovod i Kanalizacija” d.o.o. Tuzla apeluju na korisnike da u ovim ekstremnim uslovima pokažu razumevanje kako bismo zajednički prevazišli trenutnu situaciju i osigurali uredno vodosnabdijevanje grada Tuzla.

Podijeli

2 0 komentara

  1. JKP Vodovod i kanalizacija doo Tuzla direktno okrivljuje građane za uvođenje redukcija u vodosnabdijevanju Grada, “koji su svojom neracionalnom potrošnjom, biva, zaljevanjem bašta etc.” kumovali ovakvim restriktivnim mjerama.

    A, posebno se to zamjera stanovnicima centralnog dijela Grada, pošto dotični haman imaju ponajveći broj bašta, vjerovatno misleći na silne baštenske parcele u saksijama i sl.

    Naravno da se radi o najobičnijim glupostima i tupavom manipuliranju javnim mnijenjem “zamjenom teza”, pošto, nakon silnih višegodišnjih hvalospjeva iz 2006.g. o definitivnom “prekidu kontinuiteta vodorestrikcija od daleke 1920.g.”, poteško je priznati da je dugogodišnji politikantski amaterski šlamperaj antigazdovanja tehničko-tehnološkim postrojenjima vodovoda, gotovo uništio njegovu elementarnu funkcionalnu pouzdanost.

    Dvodekadni proces urbanističkog divljaštva besmisla betoniziranja Grada i neplansko mahnite pseudorušilačke megastanogradnje, bez bilo kakvog smislenog i logičnog proširenja osnovne prateće komunalne infrastrukture vodosnabdijevanja i grijanja etc., u konačnici uvijek dolaze na naplatu, baš kao sada.

    I lakih, brzih i jednostavnih rješenja više nema, a, bez ikakve dileme, “tekuća” situacija se može samo dodatno usložnjavati i komplicirati u bliskoj budućnosti.

    Naravno da djeluje kao crnohumorni dotupavi alanfordovski vic, sasvim elementarna činjenica da je raspoloživi realni kapacitet pitke vode Grada najmanje 2 do 3 puta veći od njenih sadašnjih potreba u stanju “uvođenja restrikcija vodosnabdijevanja”.

    Vode ima puno više od aktuelnih potreba, Građani Tuzle je nemaju u svojim slavinama i to nije njihova ni krivnja, niti odgovornost.

    To je samo jedan od “tuzlanoidnih paradoksa” i on upravo govori o potpunoj kadrovskoj personalnoj nekompetentnosti matricom “olako obećane brzine”, neznanja i ufuranosti ličnom egomanijom.

    Svakako da bi trebalo da ekspresno “lete” direktorsko-menadžerske glave sa svojim pobočnicima, ali pošto su “krivi Tuzlaci”, onda su “i vuci siti i ovce na broju”. Kao i uvijek do sada.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *