Vlada FBiH: Subvencije za električnu energiju socijalno ugroženim

Vedran Lakić, najavio je produženje Odluke o mjerama za smanjenje troškova električne energije i poticanje energetske efikasnosti za najugroženije kategorije stanovništva.
vlada fbih na danasnjoj sjednici donijela izmjene zakona o policijskim sluzbenicima i zakona o unutrasnjim poslovima
(Vlada FBiH donijela novu odluku- Foto: Vlada FBiH)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i dalje pruža podršku socijalno ugroženim kategorijama, a sada planira uskladiti cijene električne energije kako bi se olakšalo teret onima koji su najviše pogođeni. Na današnjoj sjednici Vlade FBiH, ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić, najavio je produženje Odluke o mjerama za smanjenje troškova električne energije i poticanje energetske efikasnosti za najugroženije kategorije stanovništva.

“Elektroprivreda BiH će dio svoje planirane dobiti, koja pripada Vladi Federacije BiH, preusmjeriti ka subvencijama za najugroženije potrošače,” izjavio je ministar Lakić.

Ko Ima Pravo na Subvenciju?

Subvencije će biti dostupne penzionerima s najnižim penzijama, koje isplaćuje Federalni Zavod MIO/PIO, kao i korisnicima stalne novčane pomoći koju osiguravaju centri za socijalni rad u FBiH. Uvjet je da njihova mjesečna potrošnja električne energije ne prelazi 268 kilovatsati, što je prosječna potrošnja domaćinstva koju opskrbljuje Elektroprivreda BiH.

Proces i Kontrola

Federalni Zavod MIO/PIO će dostavljati spiskove penzionera s najnižim penzijama Elektroprivredi BiH svakog mjeseca. Također, resorna kantonalna ministarstva će redovno slati spiskove korisnika socijalne pomoći Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. Ovi spiskovi će zatim biti proslijeđeni Elektroprivredi BiH.

Cilj ove mjere je osigurati da svi koji nemaju dovoljne izvore prihoda dobiju potrebnu pomoć, uz istovremeno sprječavanje zloupotreba. Oni korisnici koji počnu ostvarivati dodatne prihode bit će uklonjeni sa spiska kako bi se osigurala pravedna raspodjela pomoći.

Ova inicijativa je ključna u osiguravanju podrške onima kojima je najpotrebnija, dok se također promoviše energetska efikasnost unutar zajednice.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *