Kada će biti riješen problem upravljačkih prava nad UKC-om Tuzla?

Prema federalnom zakonu, Upravni odbor trebao bi se sastojati od dva člana koje kandiduje Tuzlanski kanton, dva člana koje imenuje Vlada Federacije i tri člana iz reda zaposlenika UKC-a.
UKC Tuzla

(Odluka je donešena, ali čini se da je sve na početku- Foto: Arhiva)

Prošla su tri mjeseca otkako je Ustavni sud Federacije BiH naložio imenovanje privremenog Upravnog odbora Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla (UKC Tuzla) i upis Vlade Federacije kao suvlasnika u sudski registar. Iako je rok za provedbu odluke šest mjeseci, još uvijek nema pomaka, a najviše trpe pacijenti.

Podsjetimo, Skupština Tuzlanskog kantona prošle godine povukla je svoju saglasnost na Statut UKC-a i ovlastila Vladu Tuzlanskog kantona da imenuje privremeni odbor. Međutim, premijer Federacije Nermin Nikšić podnio je apelaciju Ustavnom sudu, što je dovelo do trenutne situacije.

Presuda je donesena, ali osnivači UKC-a Tuzla moraju se upisati u sudski registar do 21. novembra. Inicijativa da se ubrza ovaj proces pokrenuta je iz skupštinskih klupa Tuzlanskog kantona i jednoglasno prihvaćena. Formirana je i Radna grupa, ali pomaka nema, prenosi Federalna.ba.

“Potrebno je da se pravni timovi sastanu i utvrde koliko tko unosi u instituciju federalnog nivoa, što će odrediti procenat učešća u upravljačkim strukturama,” izjavio je v.d. direktora UKC-a i zastupnik Šekib Umihanić.

Prema federalnom zakonu, Upravni odbor trebao bi se sastojati od dva člana koje kandiduje Tuzlanski kanton, dva člana koje imenuje Vlada Federacije i tri člana iz reda zaposlenika UKC-a. SDA smatra da bi Tuzlanski kanton trebao imati veći utjecaj zbog značajnog financijskog doprinosa Zavoda zdravstvenog osiguranja. Iz DF-a naglašavaju da se presuda mora poštovati radi nesmetanog rada UKC-a.

“Očekujemo da se premijeri sastanu, naprave protokol i riješe ovu situaciju, kako bi se pored Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je jedini osnivač, upisao i Parlament FBiH,” izjavio je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a (DF).

Opozicijski SDP podsjeća da je presudom Ustavnog suda povrijeđeno pravo Vlade Federacije na imenovanje Upravnog odbora.

“Vlada Federacije treba u što kraćem roku imenovati Upravni odbor kako je definirano Zakonom,” izjavio je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

Izvor: Federalna.ba

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *